V Sýrii podle BBC působí britské speciální jednotky. Nová syrská armáda to popírá

Británie má podle stanice BBC přímo v Sýrii bojové pozemní jednotky. Štáb britské veřejnoprávní televize je vyfotil na jihovýchodě Sýrie. Byly na základně, kterou využívá takzvaná Nová syrská armáda, cvičená vojenskými poradci ze Spojených států a Británie. Ti jsou podle oficiálních míst ozbrojení jen pro potřeby sebeobrany.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojové jednotky v Sýrii má oficiálně jen Rusko (ilustrační foto)

Bojové jednotky v Sýrii má oficiálně jen Rusko (ilustrační foto) | Zdroj: Reuters

Britské jednotky byly na záběrech BBC pořízených v červnu ozbrojené odstřelovacími puškami, těžkými kulomety a protitankovými střelami. Zajišťovaly okolí syrské základny at-Tanaf u hranic s Jordánskem a Irákem.

Základnu využívá Nová syrská armáda v boji proti džihádistům. V létě ji několikrát krátkodobě ovládl i samozvaný Islámský stát. Bombardovalo ji i ruské letectvo - podle listu Wall Street Journal ale až poté, co se Britové z místa stáhli.

Mluvčí Nové syrské armády BBC potvrdil, že Britové i Američané jeho kolegům pomáhají s výcvikem i výzbrojí. Bojové nasazení západních vojáků popřel.

Britské ministerstvo obrany operace speciálních jednotek odmítlo komentovat s tím, že jejich nasazení podle britských zákonů nemusí schvalovat parlament.

V minulosti se objevily spekulace i o nasazení amerických speciálních jednotek, Pentagon to popřel. Bojové jednotky v Sýrii má oficiálně jen Rusko. To o vojenskou pomoc požádal prezident Bašár Asad.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme