V Sýrii zavládlo příměří. Narušují ho pouze izolované případy střelby

V Sýrii začalo v pátek ve 23 hodin SEČ platit příměří. Boje na západu země se ve většině oblastí zastavily poté, co vstoupila v platnost dohoda zprostředkovaná Spojenými státy a Ruskem.Souhlasily s ní vládní jednotky i hlavní síly umírněné opozice. Klid zbraní se ale netýká takzvaného Islámského státu a dalších teroristických organizací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sýrie

Sýrie | Zdroj: Reuters

Do začátku příměří podle Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) na většině území západní Sýrie zuřily boje. V posledních hodinách byly dokonce intenzivnější. Svědci hlásili letecké bombardování třeba z předměstí Damašku, které je v rukou povstalců.

„V Damašku a jeho okolí poprvé za několik let zavládl klid," uvedl o stavu po vyhlášení klidu zbraní SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Upozornil nicméně, že krátce poté byla slyšet střelba ve městě Halab. Došlo prý také k výbuchům v provincii Homs, jejich příčina však není známá.

Klid na rozvoz pomoci

Klid zbraní, na kterém se dohodly i Spojené státy s Ruskem, chtějí využít humanitární organizace na rozvoz pomoci do obležených měst. Obě strany konfliktu by měly 7. března v Ženevě pokračovat v mírových rozhovorech.

Syrská armáda si, stejně jako třeba i opoziční kurdské jednotky, vyhradila právo odpovědět na jakékoliv útoky.

Příměří se netýká radikálních islamistů. Vůdce fronty An-Nusra Muhammad Džúlání už vyzval k vyostřování bojů proti syrské armádě.

Sýrie | Foto: ČTK

ČTK, Matěj Štýs Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme