Válka v Sýrii online. Bojím se, že dnes zemřu, píše sedmiletá dívka z Aleppa na Twitteru

Bana a její matka Fetamah tweetují o zdemolovaných budovách nedaleko jejich domu a snaze zachránit obyvatele města zavalené v sutinách. Na Twitteru se ale objevují také fotky ze života dítěte, které si nic jiného než válečnou Sýrii nepamatuje. Fetamah chce pro své potomky "normální život", aby si mohli připadat zase jako děti. I proto se rozhodla jejich příběh na sociální síti sdílet, píše The Guardian.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

'Potřebuji mír,' tweetovala sedmiletá Bana z Aleppa

'Potřebuji mír,' tweetovala sedmiletá Bana z Aleppa | Foto: Reprofoto

„Když bomby udeří, naše srdce se zachvějí, ještě než se začnou otřásat samotné budovy,“ řekla matka sedmileté dívky reportérům Guardianu, kteří s ní dělali interview přes Skype. V dáli přitom byla slyšet střelba.

Bana a její matka sdílí svůj život v obležení skrze sociální síť Twitter od 24. září. Účet má v současnosti přes devět tisíc takzvaných followerů. První zpráva, kterou dívka na síť napsala, měla jasné a krátké sdělení: „Potřebuji mír.“

Skrze tweety nabízejí pohled na život v bombardovaném městě, ale i videa, na kterých si sedmiletá Bana kreslí nebo se učí anglicky.

„Bana se mě zeptala, proč nám svět ubližuje? Proč nám nikdo nepomáhá?“ odpověděla Fetamah na otázku, proč se rozhodla k denní online dokumentaci jejich života.

Podle ní válka v Sýrii změnila i její dceru. Vše, co po většinu života zná, je válka a konflikt. Čtyři hodiny spánku v bombardovaném Aleppu jsou pro ni zázrak.

Prach, krev a vyděšený pohled. Fotka zraněného chlapce se stala symbolem války v Sýrii

Číst článek

Podle matky by ráda šla ven a do školy, nemůže dělat ale o moc víc než sedět doma, kreslit si nebo si hrát s dětmi ze sousedství. „Jsme děti. Milujeme život. Chceme, aby nás svět slyšel,“ vysvětlila reportérům Bana.

„Měli jsme hodně snů pro nás i naše děti. Chceme je ochránit. My jsme naše životy žili, naše děti ještě ne,“ popsala Fetamah s tím, že válka změnila vše, co považovali za normální. Teď jen přemýšlí, jestli přežijí do dalšího dne.

„Myslí si, že ti obléhaní jsou všichni teroristi, ale my jsme jen normální lidi. Jsme Syřané, jsme lidé Aleppa,“ dodala.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme