Vůdce Talibanu mulla Umar je údajně po smrti. Hnutí to zatím nekomentovalo

Vůdce islamistického hnutí Taliban mulla Muhammad Umar je údajně po smrti. Podle zpravodajského serveru BBC to uvedl nejmenovaný vysoký představitel afghánské vlády. Mluvčí afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního na dnešní tiskové konferenci v Kábulu prohlásil, že vláda informaci prošetřuje. Tálibán toto sdělení zatím nekomentoval. Zprávy o smrti mully Umara se objevily již v minulosti, radikální Taliban je ale vždy popřel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mulla Umar

Mulla Umar | Zdroj: ČTK

Podle BBC je to poprvé, co o Umarově smrti mluví vysoce postavené zdroje z afghánské vlády a rozvědky.

„Máme potvrzení pákistánských úřadů a zdrojů z Talibanu, že (mulla Umar) před dvěma roky podlehl v Pákistánu nemoci,“ řekl činitel afghánské vlády, který se nepřál být jmenován.

Přehrát

00:00 / 00:00

O údajné smrti vůdce Talibanu Umara mluvil komentátor ČRo Milan Slezák

Vůdce Talibanu nebyl vidět na veřejnosti od konce roku 2001 a předpokládalo se, že žije na tajném místě někde v Pákistánu. Mluvčí Talibanu kontaktovaný BBC řekl, že hnutí vydá brzy k této informaci prohlášení.

Nepotvrzené zvěsti o úmrtí mully Umara se šíří v médiích již několik týdnů. Některé verze tvrdí, že šéf Talibanu podlehl již před dvěma roky v Pákistánu tuberkulóze.

„Mulla Umar zemřel před dvěma roky a čtyřmi měsíci na tuberkulózu. Byl pochován na afghánské straně hranice,“ řekl člen afghánského Talibanu pákistánskému deníku Express Tribune.

Podle jiných zpráv mullu Umara usmrtili v červenci 2013 jeho spolubojovníci. Jedno z odštěpeneckých křídel Talibanu počátkem července sdělilo, že mulla Umar byl zabit veliteli Tálibánu mullou Muhammadem Mansúrem a Gulem Aghou.

Na internetu bylo nicméně v polovině července zveřejněno poselství mully Umara, v němž podpořil mírové rozhovory Talibanu s vládou v Kábulu. V prohlášení uvedl, že jednání jsou legitimní a jejich cílem je ukončení okupace země mezinárodními silami.

Nebylo ovšem možné ověřit, zda toto poselství, které nebylo doprovázené zvukovou nahrávkou či videozáznamem, pocházelo skutečně z úst šéfa Talibanu.

Zprávy se objevují opakovaně

Zprávy o smrti mully Umara se objevily v některých médiích například v roce 2011. Taliban tuto informaci tenkrát popřel s tím, že ji rozšířila americká rozvědka, která se nabourala do mobilních telefonů, e-mailových účtů a webových stránek Talibanu.

Afghánská špionážní agentura NDS loni v listopadu oznámila, že mulla Umar zřejmě již nežije a že jeho hnutí se rozštěpilo na tři frakce.

Nejnovější zpráva o smrti mully Umara přichází krátce před plánovaným druhým kolem oficiálních mírových jednání mezi představiteli afghánské vlády a Talibanu.

První kolo rozhovorů se konalo 7. července v pákistánské metropoli Islámábádu za přítomnosti amerických a čínských vyjednávačů. Cílem jednání je ukončení čtrnáctileté občanské války v zemi.

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme