Vysmál se Erdoganovi, teď si může oddechnout. Německá prokuratura přestala stíhat satirika

Německá prokuratura zastavila trestní stíhání satirika Jana Böhmermanna kvůli posměšné básni o Erdoganovi. Nejvyšší turecký představitel požadoval umělcovo potrestání. Úřad státního návladního v Mohuči v úterý podle agentury DPA v souvislosti s tímto případem oznámil, že satirikovu „trestnou činnost nelze s potřebnou jistotou prokázat".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Satiriik Jan Böhmermann

Satiriik Jan Böhmermann | Foto: Franz Richter, Wikimedia Commons CC-BY-3.0

Komik vulgární básní Erdogana zesměšňoval ve vysílání veřejnoprávní televizi ZDF. Turecká diplomacie trvala na tom, aby se případem zabývala justice. Německá vláda se zahájením trestního stíhání vyslovila souhlas.

Kancléřka Angela Merkelová rozhodnutí zdůvodnila tím, že o porušení zákona má rozhodovat státní zastupitelství a soud, nikoli vláda.

Ve své básni německý komik Jan Böhmermann nezkritizoval jen poměry v Turecku, ale využil i samoúčelné vulgarismy k zesměšnění tureckého prezidenta. Tematizoval velikost jeho přirození i údajnou citovou náklonnost k domácím přežvýkavcům.

Urážení orgánů a zástupců cizích států je sice v Německu trestné, paragraf 103 trestního zákoníku je ale reliktem z 19. století a v posledních desetiletích se vůbec neuplatňoval.

Zákony pro stíhání trestného činu urážky orgánů nebo představitelů cizího státu vyžadují, aby stát, jehož představitel byl uražen, přímo požádal o potrestání a aby se stíháním vyslovila souhlas právě německá vláda.

ČTK, mah Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme