Začátek akademického roku v Egyptě provázejí studentské nepokoje

V Egyptě začal bezmála třem milionům studentů nový akademický rok. Návrat do kampusů se neobešel bez nového kola protivládních protestů a střetů s bezpečností. Desítky studentů už policie za první tři dny nového semestru preventivně zadržela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Egyptě se začátkem akademického semestru opět vypukly studentské nepokoje. Policie zasáhla třeba u univerzity Al Azhar

V Egyptě se začátkem akademického semestru opět vypukly studentské nepokoje. Policie zasáhla třeba u univerzity Al Azhar | Zdroj: Reuters

Univerzitní kampusy jsou v Egyptě posledním místem takto otevřeného projevu nesouhlasu poté, co nový zákon loni de facto zakázal demonstrace na veřejných prostranstvích.

Většina studentů na třech státních univerzitách v Káhiře také pochází z venkovských oblastí a mezi nimi je poměrně vysoké procento odpůrců současného egyptského vývoje. Říkají si Studenti proti převratu a mají blízko k Muslimskému bratrstvu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O studentských nepokojích v Egyptě informuje zahraniční zpravodaj ČRo na Blízkém východě Štěpán Macháček

Na začátku semestru navíc studenty hodně pobouřilo nasazení soukromé bezpečnostní agentury, kterou si najalo ministerstvo vysokého školství, aby hlídala právě univerzitní kampusy. Studentům to údajně připomnělo éru Husního Mubáraka, kdy podobné bezpečnostní služby dohlížely na politické aktivity studentů a trestaly je.

Letošní akademický rok v Egyptě začal až v polovině října. Oficiálně došlo k opoždění začátku semestru kvůli velkým muslimským svátkům, které skončily zhruba před týdnem. Pravděpodobně však hrály roli právě obavy z nepokojů.

Loňský druhý semestr začal také s výrazným zpožděním, a skončil naopak předčasně, protože úřady se obávaly rozšíření nepokojů. Studenti se nakonec učili pouhé dva měsíce. Vyučující i většina studentů si stěžovala, že nestihli vůbec probrat látku a semestr byl zásadně narušen.

Studenti významně přispěli k pádu Mubáraka

Univerzity v Egyptě byly vždy centrem čilé politické aktivity. Studenti se výrazně podíleli na protestech, které vedly před více než třemi lety k pádu Husního Mubáraka.

V roce 2011, kdy začínalo egyptské jaro, studenti celkově protestovali proti špatným ekonomickým a sociálním podmínkám a proti policejnímu státu, teď demonstruje jen část z nich, a to stoupenců jednoho politického proudu.

Studenti vždy nejvíce pociťují stav, ve kterém se společnost právě nachází, zvažují své možnosti uplatnění a dalšího života. V Egyptě se zatím neprojevily žádné velké reformy ani v ekonomice, ani ve velmi zanedbaném vzdělávacím systému.

Pokud nebude velmi brzy přijat nějaký plán, je možné, že studenti začnou opět protestovat právě proti špatným sociálním a ekonomickým podmínkám, jak tomu bylo před čtyřmi lety.

Štěpán Macháček, kap Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme