Zásah Izraele proti flotile do Gazy byl brutální, tvrdí Rada OSN pro lidská práva

Květnový izraelský zásah proti mezinárodní flotile plující do palestinské Gazy prý byl nepřiměřený a brutální. K tomuto závěru došli mezinárodní experti, které vyšetřením incidentu pověřila Rada OSN pro lidská práva.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Námořní loď - ilustrační foto

Námořní loď - ilustrační foto | Foto: Jarmilka Malochová

Izrael podle vyšetřovacího panelu razií proti skupině šesti plavidel porušil mezinárodní právo. Incident už vyšetřovala izraelská armáda, která k žádným takovým závěrům nedošla. Izraelská komanda lodě obsadila v mezinárodních vodách, aby zabránila jejich doplutí do Gazy.

Izraelci zastřelili devět aktivistů. Podle Rady OSN pro lidská práva celý průběh zásahu ukazuje záměrné a nepřiměřené použití násilí. Experti odsoudili i nakládání se sedmi stovkami civilistů poté, co je Izrael zajal a odvezl z moře na své území.

Izrael na zprávu zareagoval prohlášením, že je ‚zaujatá, zpolitizovaná a že vykazuje extrémistický přístup‘. Izrael tvrdí, že vojáci na obsazené lodi stříleli v sebeobraně a že pokud došlo k nějakým nesrovnalostem, dokáže je řádně vyšetřit sám.

Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme