Ženy v Jordánsku vyrábějí ruční papír nebo dřevěné hračky, projekt podpořili i Češi

V arabských zemích už neplatí, že ženy stojí doma u plotny a do práce chodí jen muži. Především ve městech a ve vzdělanějších vrstvách jsou ženy zaměstnané zcela běžně. Rády by je následovaly i jejich vesnické kolegyně. Pracovní příležitosti ale na tradičním venkově prakticky neexistují.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výroba papíru u papírníka

Výroba papíru u papírníka | Foto: Archiv Botanicus Ostrá

Třicetiletá Wafa je jednou z více než dvacítky žen, které v oáze Azrak na východě Jordánska zaměstnaly ekologické mikroprojekty. Stojí za nimi Královská společnost pro ochranu přírody.

Wafa vybírá sběračkou z velkých pozinkovaných nádrží hnědou kašovitou hmotu. Nalévá ji na plátno do dřevěné formy velikosti A4. Pak formu odstraní a překryje hmotu rozetřenou po plátně další vrstvou látky.

„Teď se musí houbou vytlačit z plátna voda. Potom se vezme 10 takovýchto sendvičů, naskládají se na sebe a dají se do ručního lisu. Ten vytlačí veškerou zbylou vodu a pak se to dá sušit na slunce. Když je plátno suché, rozlepím ho a mám krásný list ručního papíru,“ popisuje Wafa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ženy v Jordánsku vyrábějí ruční papír i dřevěné hračky. Projekt podpořili také Češi. Natáčel blízkovýchodní zpravodaj Štěpán Macháček.

Z ručního papíru se poté dál vyrábějí různé druhy sešitů a notýsků. Královská společnost je pak distribuuje do svých obchodů po celé zemi.

V moderní přízemní budově na okraji oázy je celkem šest dílen. Wafa pracuje kromě recyklace papíru také na výrobě dřevěných hraček.

Dílny jsou součástí většího objektu, kde se ubytovávají turisté. Do oázy Azrak je lákají chráněné mokřady nebo pouštní rezervace na záchranu arabských přímorožců.

„Jsem moc ráda, že tu ten projekt je. Je to pro mě jediná možnost práce. Byla jsem ženou v domácnosti a starala se o děti, tohle mi ale moc vyhovuje," říká Wafa a dodává, že projekt podpořili také Češi.

Práce i ochrana přírody

Českou účast připomíná cedulka vedle vchodu do dílny na recyklaci papíru. Podle zástupce českého velvyslance v Ammánu Bohumila Jirkala se česká rozvojová pomoc v Jordánsku orientuje právě na projekty z oblasti životního prostředí.

„Přijdou s nápadem, že potřebují peníze na to, aby třeba existovala výroba ručního papíru v oblasti rezervace. Nebo přijdou s myšlenkou, že k zaměstnání lidí, kteří bydlí v okolí rezervace, by potřebovali nakoupit stroje na broušení nerostů, které tam jsou," vysvětluje proces navázání spolupráce Jirkal a pokračuje:

„Zpracuje se návrh na projekt, který jim umožní koupit asi tři stroje. Takto vybroušené nerosty jdou zase do obchodů rezervace, kde se prodávají jako suvenýry nebo se zpracovávají na šperky."

Projekty ve svém důsledku nejen poskytují práci místním komunitám, ale chrání i přírodu v rezervacích.

„V projektu je vidět i sociální aspekt. Aby rezervace fungovala, tak by v okolí neměli být pytláci, kteří nemají práci," popisuje záměr podpory řemeslných dílen zástupce českého velvyslance v Ammánu.

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme