Ženy v zajetí kmenových starších: namísto vězení končí odsouzené Afghánky jako jejich majetek

Absence právního systému v rurálních oblastech i nedostatek detenčních center pro ženy. To jsou důvody, kvůli kterým ženy v Afghánistánu namísto vězení často končí jako služebné v domovech kmenových starších. O osudech žen podezřelých z vražd, užívání drog nebo cizoložství rozhodují obecní rady bez ohledu na právní řád země. Jako služebná jednoho kmenového staršího skončila také 18letá Fawzia, o jejímž příběhu píše agentura Reuters.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Afghánské ženy na tržišti

Afghánské ženy na tržišti | Foto: public domain, U.S. Army National Guard, Staff Sgt. Russell Lee Klika

Lokální afghánský soud v jihovýchodní provincii Paktíka odsoudil mladou Fawziu k 18 měsícům vězení za cizoložství a za to, že opustila svého manžela. Nedlouho nato zjistila, že další rok a půl nestráví ve státním vězení, ale v domě jednoho z kmenových starších, u kterého bude absolutně pod jeho kontrolou pracovat jako neplacená služebná.

„Chovali se ke mně jako ke zvířeti, otroku,“ popsala Fawzia agentuře Reuters. „Modlím se za to, aby žádná žena nikdy nemusela zažít to co já,“ pokračovala.

Federální vláda se sice snaží zavést spravedlivý soudní systém i v odlehlých oblastech země, přesto jsou však tisíce žen odsouzeny a potrestány bez ohledu na tamní zákony. O tom, co s nimi bude, často rozhodují obecní rady nebo starší z vesnice, kde žijí.

V chudé a nábožensky konzervativní provincii navíc žádná detenční centra pro ženy ani neexistují a afghánské přeplněné věznice jsou často terčem mezinárodní kritiky. I kdyby ženy v Paktíce byly spravedlivě souzené, neměly by kde svůj trest odsloužit.

Vlastnictví starších

Z poslední zprávy ministerstva zahraničí Spojených států zabývající se lidskými právy z dubna tohoto roku vyplývá, že právní systém v mnoha odlehlých částech Afghánistánu vůbec nefunguje a o sporech se rozhoduje především na jednáních starších. Tresty pak ukládají bez ohledu na zákony.

V oficiálních centrech v Afghánistánu je podle dostupných informací uvězněno okolo 850 žen. Odsouzené jsou za vraždy, užívání drog, ale i „morální zločiny“, popsal pro Reuters ředitel tamní vězeňské služby Alim Kohistani.

Uvedené číslo ale nezahrnuje ženy, které jsou odsouzeny neoficiálně. „Mohly by tu být tisíce dalších žen, které jsou drženy na neoficiálních místech napříč celou zemí, právě kvůli absenci řádných vězení,“ řekl Kohistani s tím, že vláda o situaci ví a toleruje ji.

Neexistují sice žádné důkazy, že by všechny ženy v neoficiálních „vazbách" prožívaly to samé co Fawzia, problém ale je, že pokud se s odsouzenými opravdu zachází v rozporu s jejich právy, mají jen mizivou šanci, že jejich stížnosti někdo vyslyší.

„Od sexuálního násilí po další formy nepráví a nelidské činy. Tyto ženy se stávají vlastnictvím starších,“ vysvětluje Zalmay Kharote, aktivista za lidská práva pracující v Paktíce.

Že jsou odsouzené ženy držené v domech kmenových starších, potvrdila Reuters také vedoucí oddělení pro ženské otázky v provincii Paktíka Bibi Hawa Khoshiwal. Občas můžou podle ní trest strávit také v domech několika policistek.

„Přiznáváme, že to není legální, ale dostáváme od kmenových starších dopisy, ve kterých garantují, že se k odsouzeným ženám budou chovat dobře. V některých případech to ale nedodržují,“ popsala Khoshiwal.

Morální zločiny afghánských žen

Podle organizace Human Rights Watch je až 95 procent všech dívek a 50 procent žen uvězněných v Afghánistánu obviněno za „morální zločiny“ – utíkání z domova nebo mimomanželské vztahy.

Minulý rok došlo v Paktíce podle Bibi Khosiwal až k soudu pouze 16 kriminálních případů. Desítky dalších byly řešeny kmenovými staršími.

Khalil Zadran je jedním z mocných starších v provincii. On sám prý žádný problém s poskytováním vazby pro odsouzené ženy nemá a nikdy se k nim nechoval špatně. Jeho druhá žena si u něj dokonce trest odpykávala.

„Když odsoudí ženu, guvernér nebo policejní náčelník mi zavolá a zeptá se mě, jestli si ji u sebe nechám na tak dlouho, jak jen to bude třeba. Dělám to, abych posloužil svému kmenu. Můžu tu mít tolik žen, kolik je jen třeba,“ dodal.

dp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme