Ztroskotání lodi s migranty u Egypta má už přes 150 obětí. Po dalších lidech se pátrá

Po ztroskotání lodi u egyptského pobřeží bylo z moře vytaženo 150 těl migrantů. Mezi mrtvými jsou také ženy a děti. Počet mrtvých celý den roste a podle místního guvernéra se může počet obětí ještě dále zvýšit. Na palubě mělo být nejméně 450 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záchranáři převážejí mrtvá těla migrantů, jejichž loď se převrátila u egyptských břehů

Záchranáři převážejí mrtvá těla migrantů, jejichž loď se převrátila u egyptských břehů | Zdroj: Reuters

Loď vezoucí migranty vyplula z egyptského přístavu Rašíd, který je známý také jako Rosetta a leží asi 65 kilometrů východně od Alexandrie. Směřovala do Itálie. Potopila se ale asi 12 kilometrů od přístavu.

Kolik přesně běženců na palubě bylo, není jasné. Podle některých svědků šlo o 450 lidí, podle egyptských médií jich bylo až 600. Loď přitom měla oficiálně kapacitu jen 150 míst.

Některé migranty – Egypťany Súdánce, Eritrejce, Somálce či Syřany – se podařilo zachránit. Někteří z nich museli být odvezeni do nemocnice, protože v moři strávili i sedm hodin, než je záchranáři vytáhli. Zatím se podařilo zachránit 163 lidí. Záchranné práce se nyní soustředí na podpalubí, kde mělo být podle svědků až 100 lidí.

Ty, kdo přežili, policie vyslechla a propustila. Stěžují si však, že je nechtějí úřady pustit k mrtvým a nedovolí ani odvoz těl. Čtyři členy posádky lodi egyptská prokuratura zatkla. Podezřívá je z obchodování s lidmi.

V letošním roce vzrostl počet běženců, kteří se snaží dostat z Egypta do Itálie. Od ledna do září jich bylo přes 12 tisíc, loni to ve stejném období bylo 7000 lidí.

Podle expertů egyptští pašeráci využívají zejména staré rybářské lodě, které jsou při těchto plavbách na palubě i v podpalubí naprosto přeplněné.

Záchranáři převážejí mrtvá těla migrantů, jejichž loď se převrátila u egyptských břehů | Foto: Reuters

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme