O škodlivosti barevných náramků 'loom bands' rozhodne speciální laboratoř

Některé barevné gumičky 'loom bands', ze kterých si pletou školáci náramky, obsahují až 500krát vyšší podíl jedovatých změkčovacích látek, než povoluje evropská norma. V Česku se ale prý neprodávají. Alespoň tedy podle dosavadních zjištění České obchodní inspekce a organizace Arnika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Náramky z gumiček loom bangs. Napodobeniny mohou obsahovat nebezpečné ftaláty

Náramky z gumiček loom bangs. Napodobeniny mohou obsahovat nebezpečné ftaláty | Foto: Vojtěch Man

Rodiče si ale budou moci oddechnout až za pár dní. Populární dětské sady 'loom bands' zatím postupně procházejí testy v laboratoři.

Barevné gumičky jsou mezi českými dětmi populární. O to víc jejich rodiče vyděsily zprávy z Velké Británie a Irska, že obsahují zdraví škodlivou látku ftaláty. Svými dotazy na nebezpečnost oblíbené hračky zasypali také Českou obchodní inspekci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Škodlivost gumiček a přívěsků dostupných na českém trhu by definitivně měly vyloučit výsledky měření specializované laboratoře

„Je pravda, že se na náš inspektorát obrátilo několik spotřebitelů, a nebylo prokázáno, že by gumičky obsahovaly nadměrné množství ftalátu,“ říká brněnská ředitelka Tatiana Neuhybelová z inspektorátu pro Jihomoravský a Zlínský kraj s tím, že není důvod k panice.

Ta vychází z výsledků dílčích měření spolku Arnika, který se náramky během posledních týdnů zabývá. Jejich přístroj zkontroloval už více než dvacítku výrobců.

„Je to rentgenový spektrometr, to znamená, že vlastně vysílá rentgenové záření a na základě kalibrace - srovnání potom měří obsah jednotlivých prvků v měřeném předmětu,“ popisuje vedoucí programu toxické látky a odpady Jindřich Petrlík.

Spektrometr ukázal, že většina náramků neobsahuje PVC, do kterého se ftaláty často používají jako změkčovače. Z plastu jsou ale přívěšky, které si mnohé děti jako doplněk na náramky pořizují.

Škodlivost gumiček a přívěsků dostupných na českém trhu by definitivně měly vyloučit výsledky měření specializované laboratoře, se kterou Arnika spolupracuje. K dispozici by měly být do deseti dnů.

Vojtěch Bureš, Martina Pelcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme