V Litvě začal platit zákaz prodávat energetické nápoje nezletilým

V Litvě platí ode dneška zákaz prodeje energetických nápojů nezletilým. Pobaltská republika se stala první zemí na světě, která dala na doporučení Světové zdravotnické organizace. Podle ní ohrožují nápoje s vysokým obsahem kofeinu a některých jiných povzbudivých látek zdravý vývoj dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plechovka

Plechovka | Foto: Fotobanka stock.xchng, Stephen Davies

Zákaz platí pro nápoje s obsahem 150 miligramů kofeinu na jeden litr. Za porušení hrozí prodejci pokuta v přepočtu okolo 3 tisíc korun.

Příslušný zákon schválil litevský parlament už v květnu, platit ale začal teprve teď. Prodejci se na něj nachystali předem a v obchodech třeba přesunuli energetické nápoje na méně viditelná místa.

„Tohle je ve světě revoluční opatření, nenašli jsme jinou zemi, kde by něco podobného platilo,“ uvedl zástupce ministerstva zdravotnictví Almantas Kranauskas.

Zákon se týká nápojů s obsahem kofeinu vyšším než 150 miligramů na litr a zavádí pokuty za porušení nařízení ve výši do 116 eur (asi 3000 Kč).

Litva přitom podle dostupných informací není zemí, kde by mladiství pili energetické nápoje nejvíc.

Evropské prvenství patří podle všeho České republice. Aspoň podle nedávné studie Evropského úřadu pro bezpečnost potravin je v Česku pravidelně konzumuje asi 80 procent náctiletých a 40 procent dětí do deseti let.

Nejrůznější studie ukazují, že nadměrná konzumace energetických nápojů může u dětí vést k hyperaktivitě. Někteří odborníci dokonce hovoří o určitém druhu závislosti.

Energetické drinky jsou jednou z nejrychleji rostoucích kategorií mezi nápoji. Tržby z jejich prodeje po celém světě podle společnosti pro průzkum trhu Euromonitor za posledních deset let stouply na více než čtyřnásobek.

ČTK, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme