Plachetnice Selma s českými a polskými polárníky zaútočí na světový rekord

Čeští a polští vědci už několik let spolupracují na výzkumu v nejrůznějších lokalitách Antarktidy. Teď jsou na polární expedici s námořní jachtou Selma Expeditions, která pluje pod polskou vlajkou. Kromě jiného chtějí letos polárníci vytvořit nový světový rekord, totiž dostat se do míst, kam ještě žádná jachta nedoplula.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Selma v Antarktidě

Selma v Antarktidě | Foto: Selma Expeditions

Oním místem je Zátoka velryb v Antarktidě, tedy nejjižněji položená oblast v Rossově moři.

Na plavbu se výprava vydala už loni v květnu. Vyplula z Patagonie, překonala Pacifik a dorazila k australským břehům. Tam se zúčastnila jachtařského závodu Sydney - Hobart, to znamená, že plula dál na jih k Tasmánii. Odtamtud se dnes ráno měla už vydat směrem k Rossově moři do Antarktidy.

Jak řekl člen posádky Dušan Jamný, výpravu teď čekají asi tři týdny plavby, než se dostane k zaledněným částem Jižního oceánu. Tam bude záležet na tom, jestli led dovolí lodi plout dál, respektive jestli se posádce podaří najít si mezi ledy cestu.

Trasa Selmy | Foto: Selma Expeditions

Dvacetimetrová plachetnice Selma je pro Dušana Jamného už tak trochu srdeční záležitostí. Plul na ní už dvakrát.

„Selma byla plachetnice, která dorazila na Weddellovo moře, na českou polární základnu, kterou jsem pomáhal stavět a pomáhal jsem s dopravou materiálu. Když Selma dorazila na stanici, tak jsme si řekli, že to je určitě to správné plavidlo, kterým bychom se chtěli i v rámci svého hobby, kterým je jachting, na Antarktidu dopravovat,“ prozradil Jamný v České televizi.

V Rossově moři by se česko-polská expedice chtěla zdržet asi měsíc, na přelomu února a března se pak má vydat na zpáteční cestu k argentinskému pobřeží. Během cesty bude sbírat vědecká data o změně klimatu, tvaru ledovců a bude taky odebírat z moře plankton k výzkumu.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme