Školy mohou podle nové vyhlášky vařit dietní obědy v jídelnách

Školy už mohou legálně připravovat stravu žákům s dietou, například diabetikům a celiakům. Umožňuje to novela vyhlášky ministerstva školství, která platí od prvního února. Někde se potřebám těchto dětí přizpůsobili už dříve, a ulehčili tak rodičům starosti se stravováním. Jinde si na dietní jídlo ještě počkají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd

Finále soutěže o Nejlepší školní oběd | Foto: Tomáš Adamec

Čtrnáctiletý Lukáš z jihlavské Základní školy Kollárova má celiakii a potřebuje potraviny bez lepku. Jeho matka Jana Vondráková vzpomíná, jak musela před čtyřmi lety ze dne na den měnit jeho jídelníček.

„Nastudovala jsem internet, nechala jsem si poradit a postupně jsme to zvládli,“ popisuje paní Vondráková. A problémy prý neměli ani ve školní jídelně. Lukáš tu obědvá stejně jako jeho ostatní spolužáci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Školní jídelny už mohou vařit obědy pro děti s dietou. O zkušenosti jihlavských škol se zajímal Daniel Zach

„Je tady výborná paní vedoucí, který je sama alergická, takže pro to měla pochopení a maximálně nám vyšla vstříc. Snaží se mu vybírat jídla, která může, a když ne, tak je upraví podle toho,“ pochvaluje si Lukášova matka.

Podle vedoucí jídelny Heleny Sidimákové se pro celiaky občas nedají upravit polévky, které se zahušťují moukou.

„Dneska je třeba bramborová polévka, kde jsme vyřadili hladkou mouku a zahušťujeme ji cizrnovou moukou všem. Je to zdravější pro všechny děti, a tím pádem si i lépe plníme spotřební koš, co se týká třeba luštěnin,“ vysvětluje Helena Sidimáková.

Zaměstnanci jídelen musí projít školením

Dietní stravu začnou školy na Vysočině běžně nabízet zřejmě až v září. Podle ředitele jihlavské Základní školy Kollárova Tomáše Zemana ještě přesně nevědí, co pro ně nový způsob vaření bude znamenat.

„Vyhláška je sice na světě, ale začnou teprve od dubna probíhat cykly školení ohledně provádění vyhlášky. Takže uvidíme, co všechno budeme muset splnit, abychom mohli dietně vařit,“ říká ředitel.

Že nebude přechod na nový režim vaření jednoduchý, potvrzuje i vedoucí jídelny Helena Sidimáková. „Budou muset být proškoleni všichni zaměstnanci, nejen já jako vedoucí jídelny, ale samozřejmě i kuchařky. Potom si rodiče zřejmě budou muset platit náklady na potraviny,“ dodává.

Martin Hromádka, Martina Kovaříková, Daniel Zach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme