Angelina Jolie si kvůli obavám z rakoviny nechala odstranit vaječníky

Ženám, které mají větší genetické předpoklady k onemocnění rakovinou, lékaři doporučují preventivní odstranění vaječníků nebo prsou. Minulý týden si vaječníky a vejcovody nechala vyoperovat také americká herečka Angelina Jolie. Na rakovinu totiž zemřely její matka, babička i teta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Herečka Angelina Jolie

Herečka Angelina Jolie | Zdroj: Reuters

39letá filmová hvězda a matka šesti dětí o zákroku promluvila dnes. Rozhodla se pro něj dva roky poté, co podstoupila oboustrannou mastektomii.

„Od jednoho z rodičů zdědila genetický defekt, který pro ni znamená vysoké riziko, že v průběhu života onemocní rakovinou, především prsou a vaječníků, a takové ženy jsou i u nás a přesně takovým ženám doporučujeme preventivní odstranění,“ říká onkogynekolog Michal Zikán.

Zatímco před operací je u žen s touto genetickou dispozicí riziko 20 až 60 procent, že onemocní rakovinou, po odstranění vaječníků a vejcovodů se riziko sníží na zhruba čtyři procenta. Vyoperuje-li se také děloha, riziko podle Zikána klesne zřejmě až na půl až jedno procento.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odstranění vaječníků nebo prsou je podle českých odborníků možnou prevencí proti rakovině. Mluvil o tom onkogynekolog Michal Zikán

„I když odstraníme vaječníky a vejcovody, neznamená to, že ty ženy mají nulové riziko vzniku nádoru, kterému říkáme rakovina vaječníků, protože on může vyrůst i z pobřišnice – z blány, která vystýlá dutinu břišní,“ dodává lékař.

Odstraněním vaječníků se žena dostane do nucené menopauzy. S tím nesouvisejí jen viditelné přechodové příznaky, jako jsou pocení, poruchy spánku nebo změny nálad. Ženám se zvýší hladina krevních tuků, mohou mít vysoký tlak nebo se u nich může rozvinout osteoporóza.

„My ale zároveň víme, že takto mladým ženám můžeme dodávat hormony, kterými potlačíme přechodové příznaky a zároveň jim nezvyšujeme riziko rakoviny prsu,“ upozorňuje Zikán.

Podle něj jsou rizikové geny BRCA1 a BRCA2 přítomny zhruba u každého 800. obyvatele České republiky. Ročně vznikne u lidí s touto dědičnou dispozicí zhruba tisícovka nádorů.

„Neznamená to, že nemohou onemocnět nějakým jiným typem rakoviny, to riziko má každý z nás. Ženy s touto dědičnou dispozicí mají riziko onemocnění významně větší a týká se to především prsu a vaječníku, ale zřejmě se to týká také tlustého střeva a může se to v některých případech týkat i slinivky, žlučníku,“ vysvětluje Zikán.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme