Světluška se snaží pomoct nevidomým s uplatněním na pracovním trhu

Každý pátý člověk se zrakovým postižením je podle zjištění České televize bez práce. Přesná čísla ale nikdo neeviduje. Lidé se zrakovým postižením by se přitom do pracovního života chtěli zapojit stejně jako vidící. Kolikrát jsou i zručnější v používání moderních technologií. Nadační fond Českého rozhlasu Světluška ve spolupráci s Ranou péčí EDA proto uspořádali konferenci, na které představili pracovní možnosti zrakově handicapovaných zaměstnavatelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konference o zaměstnávání zrakově postižených

Konference o zaměstnávání zrakově postižených | Foto: Eliška Malínská

Karel Giebish nevidí od narození, svůj handicap ale bere s nadhledem. A dokonce dokáže pomoci i s technickými potížemi své vidící sestře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Světluška se snaží pomoct nevidomým s uplatněním na pracovním trhu. Na konferenci natáčela Eliška Malínská

„Sestra si koupila iPhone a začala s tím bojovat. Já jsem ji to nějak nastavil a ona chtěla s něčím poradit, tak jsem zmáčkl dvě tři klávesové zkratky. Ptala se mě, jak jsem se tam dostal, že by potřebovala vidět nějakou ikonku, a já jsem jí odpověděl, že bych jí strašně rád poradil, ale že jsem tu ikonku v životě neviděl,“ popisuje.

Sám se věnuje všemu, co se týká kompenzačních pomůcek. S podporou své rodiny si Karel založil firmu. Na dnešní konferenci předvedl ukázku toho, co všechno lze s pomocí moderních technologií dokázat. Během pár minut tak díky možnostem hlasových příkazů odpověděl na e-mail nebo vyhledal na chytrém telefonu dopravní spojení.

Nevidomí už nejsou jen maséři

Ředitel Světlušky Přemysl Filip vysvětlil, že je pryč doba, kdy mohli nevidomí pracovat jen jako maséři. „Mohou rozhodně být jako telefonní bankéři, jako lidé, kteří poskytují zákaznický servis na telefonu nebo třeba jako advokáti,“ zmínil některé z možných profesí.

Nadační fond Českého rozhlasu Světluška je připravený spolufinancovat zaměstnávání zrakově handicapovaných lidí. Ředitel fondu dodal, že by byl rád, kdyby firmy projevily zájem o zaměstnávání nevidomých.

Péči o zrakově postižené podporuje i velvyslanectví Spojených států amerických v Praze. Proto nad akcí přijalo záštitu, řekl velvyslanec Andrew Schapiro. „Musíme se ujistit, že využijeme možnosti, které mají úplně všichni ve společnosti. Firmy a různé neziskové organizace nabízejí díky moderním technologiím různé projekty a aplikace a právě ty mohou být velmi užitečné.“

Eliška Malínská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme