O 'skutečné dárky' měli Češi zájem. Chudým lidem přispívali hlavně na zvířata

Kozu, ovci nebo třeba měsíc doučování mohli lidé letos darovat v rámci projektu Skutečný dárek. Tyto dary jsou určené pro obyvatele chudých zemí. Podle ředitele humanitární společnosti Člověk v tísni, která projekt připravila, byl tradičně největší zájem o zvířata.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koza žere chleba

Koza žere chleba | Foto: Veronika Dašková

Na webu skutečného dárku si mohou lidé vybrat, na co chtějí přispět. Po zakoupení dárku pak dostanou certifikát.

V nabídce lze najít třeba „veselou kozu“ za 900 korun, měsíc doučování za 400 korun, školní pomůcky pro sedm dětí za 150 korun nebo oslíka s povozem za 7500.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejen o projektu „Skutečný dárek“ mluvil ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek

A připojené je i vysvětlení, jak dárek pomáhá. Například že zvíře znamená pro chudou rodinu mléko a zdroj příjmů nebo že vzdělání zlepší dítěti vyhlídky na budoucnost.

„Jako tradičně byl největší zájem o zvířata, protože jsou prostě zábavná, zajímavá, ale lidé nakupují, a tím podporují, například i to učení nebo vzdělávání, kanystry na vodu… Obecně se spíše prodá větší počet levnějších dárků než těch dražších, to je pochopitelné,“ uvedl v rozhovoru pro Radiožurnál ředitel Člověka v tísni Šimon Pánek.

Zájem byl podle něj velký. „Nemám přesné statistiky, ale tisíce a tisíce lidí se rozhodly využít možnosti darovat certifikát skutečného dárku a pomoci tak v rozvojových zemích,“ podotkl Pánek.

Člověk v tísni – a zdaleka ne jen přes „skutečné dárky“ – v současnosti pomáhá ve více než dvou desítkách zemí. Podle Pánka nyní zejména na východě Ukrajiny a na severu Sýrie.

V Sýrii, v „kapse“ mezi jednotkami syrské armády, Islámským státem a Tureckem se prý společnost každý měsíc stará asi o 180 tisíc lidí.

„To znamená taková dvě větší česká města. Tak, aby ti lidé, když už v té mizerné situaci žijí, když čelí nebezpečí, aspoň měli základní potraviny a základní potřeby pro život. Pokud je mít nebudou, tak je pravděpodobné, že značná část z nich vydá na sever do Turecka a část pak také do Evropy,“ dodal Pánek.

Český rozhlas Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme