Virus zika se může přenášet z matky na plod placentou, doložili vědci

Brazilští vědci v nově vydané studii doložili, že virus zika se může přenášet z těhotné matky na plod placentou. Je to další podpůrný důkaz pro teorii, že tato nákaza může vést k postižení mozku novorozenců, takzvané mikrocefalii. Definitivně potvrzené to ale stále není. Jedním z prvních pracovišť, kde možnou souvislost mezi virem zika a mikrocefalií zjistili, je univerzitní nemocnice ve městě Recife na severovýchodě Brazílie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pracovníci brazilských hygienických služeb se snaží zlikvidovat místa, kde se množí tropičtí komáři

Pracovníci brazilských hygienických služeb se snaží zlikvidovat místa, kde se množí tropičtí komáři | Zdroj: Reuters

Tamní oddělení dětské infektologie vede profesorka Maria Angela Rochová.

„Začali jsme na problému pracovat na začátku září 2015. Neurologové nám poslali řadu dětí s mikrocefalií, abychom zjistili možnou příčinu. Normálně konstatujeme běžné původce, jako je cytomegalovirus či toxoplazmóza. Původně jsme si mysleli, že to bude stejné,“ vzpomíná.

Přehrát

00:00 / 00:00

Brazilští vědci a lékaři intenzivně zkoumají virus zika. Reportáž z univerzitní nemocnice v Recife připravil zpravodaj ČRo David Koubek

Jenže nebylo. Nárůst počtu dětí narozených s mikrocefalií byl nevídaný. Lékaři postupně vyloučili ostatní možné příčiny a došli k teorii, že za to pravděpodobně může právě virus zika.

O tom, co všechno by mohl virus způsobovat, se dosud nevědělo prakticky nic.

„Žili jsme v domnění, že to je lehčí onemocnění, jakási dengue light. Ano, u lidí je průběh onemocnění lehký, na rozdíl od pravděpodobných důsledků pro plod. Matky nám většinou hlásily, že skoro neměly horečku, měly skvrny na těle. Za tři až pět dní to bylo v pořádku. A najednou se dítě narodilo s malou hlavičkou,“ říká Rochová.

Virus zika je přenášen v tropickém a subtropickém klimatu komárem rodu Aedes aegypti a způsobuje onemocnění podobné chřipce. Mezi příznaky patří teplota, bolest kloubů, svalů a hlavy, zánět spojivek či vyrážka. Nemoc po 2 - 7 dnech odeznívá, mnoho nakažených její průběh ani nezaznamená. Virus může spouštět tzv. Guillain-Barrého syndrom či mít vliv na plod těhotné ženy. Více v PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Brazílie tento týden vyrazila do boje proti přenašeči viru zika – tropickým komárům. Vojáci společně s pracovníky hygienických služeb obcházejí domy a učí obyvatele likvidovat místa, kde by se mohli komáři množit.

Lékařka Angela Rochová si ale myslí, že to nestačí. „Byla tu jakási snaha o informační mobilizaci jak populace, tak samospráv. Ale myslím, že se toho musí udělat mnohem víc. Něco zcela zásadního, jinak rozšíření viru nezabráníme,“ dodává.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme