Lékaři v Česku otestují nový typ umělé kůže, může pomoct hlavně dětem

Popáleniny patří k nejhorším úrazům, jejich léčení je zdlouhavé a bolestivé. Na konci pacientům zůstávají jizvy na celý život. U dětí je to ještě horší. Právě pro ně vyvinuli vědci ve Švýcarsku nový typ umělé kůže, který budou testovat i nemocnice v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékař (ilustrační foto)

Lékař (ilustrační foto) | Foto: Creative Commons CC0 1.0 Universal

Nový typ umělé kůže, kterou vyvinuli lékaři ve švýcarském Curychu, vyroste z buněk pacienta, a to včetně nejsvrchnější pokožky.

„Výhoda je právě v tom, že jsou to pacientovy buňky. Jak pokožka, tak škára. Základní studie Švýcarů ukazují, že ta kůže má výborné elastické vlastnosti,“ říká přednosta Robert Zajíček z Kliniky popáleninové medicíny 3. lékařské fakulty.

Přehrát

00:00 / 00:00

Čeští lékaři se zapojí do výzkumu nového typu umělé kůže. Zajímala se Iveta Vávrová

Podle něj by tak mohla pomoct hlavně dětem s těžkými popáleninami.

„Jizvy rostou podstatně pomaleji, než tělíčko pacienta. Mají takové jizvy, že jim omezují růst nebo pohyblivost některých kloubů. Základní data ukazují, že ta kůže by měla růst s pacientem,“ vysvětluje.

Fakultní nemocnice na pražských Vinohradech by se měla zapojit do studie, která kůži otestuje v praxi i na českých pacientech.

Umělá kůže je rosolovitá destička z hovězího kolagenu. Zakryje ránu a postupně prorůstá kolagenem nová kožní tkáň. Nakonec lékaři transplantují pokožku, kterou pacientovi odeberou z jiné části těla.

„Zatím jsme ve vývoji umělé kůže ve fázi experimentálního modelu, byť se už testuje na pacientech ve Švýcarsku, ale zatím to ještě není komerčně dostupný produkt. Ještě nás čeká dlouhá cesta, četné studie, testy, srovnávání a podobně,“ uzavírá Zajíček.

V České republice se každý rok popálí zhruba 2,5 tisíce lidí, z toho 20 procent utrpí popáleniny 3. stupně.

Popáleniny - počty popálených v roce 2014 / popálenina | Foto: Český rozhlas

msk, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme