Někteří odborníci doporučují kvůli viru zika přestěhovat OH z Ria, podle WHO pro to není důvod

Přes sto zdravotnických expertů, vědců a výzkumníků podepsalo výzvu k posunutí nebo přestěhování letošních olympijských her v Riu de Janeiru. Důvodem je virus zika. Podle jejich tvrzení se může nákaza s velkým množstvím olympijských návštěvníků a turistů rozšířit do celého světa. Světová zdravotnická organizace (WHO) ale podobného názoru není.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Olympijský areál v brazilském Riu de Janeiru

Olympijský areál v brazilském Riu de Janeiru | Zdroj: Reuters

WHO dnes oznámila, že pro odklad či zrušení letních olympijských her v Riu kvůli viru zika není důvod. Stejně tak i brazilské ministerstvo zdravotnictví varování a požadavek z dopisu odmítá. Argumentuje mimo jiné tím, že v srpnu, kdy jsou hry, je v Riu zima.

Statistiku, která dokazuje menší výskyt komárů v tomto období, předložilo ministerstvo Mezinárodnímu olympijskému výboru. Už dříve chlácholil možné návštěvníky starosta Eduardo Paes. I ředitel amerického Centra pro kontrolu a prevenci chorob prohlásil, že ke změně nebo termínu olympijských her není důvod.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Světová zdravotnická organizace vyzývá k opatrnosti těhotné ženy. V Brazílii už také běží kampaň na boj proti komárům aedes aegypti, kteří ziku přenášejí. Čeští sportovci budou na olympijské hry vybaveni repelenty proti hmyzu.

Onemocnění způsobené virem zika má obvykle mírný průběh, velkým nebezpečím je ale zřejmě pro lidský plod. Lékaři se domnívají, že může zapříčinit nedostatečný vývin mozku, takzvanou mikrocefalii.

Některé studie navíc vir spojují s nervovým onemocněním, které podle primářky kliniky infekčních parazitárních a tropických nemocí Hany Roháčové může způsobit paralýzu:

„Je to takzvaný Guillain-Barrého syndrom. Není to smrtelné onemocnění, ale je to onemocnění velmi nepříjemné, protože dochází k obrnám. Ty se sice dají upravit v průběhu několika týdnů nebo měsíců, ale může to probíhat i těžkou formou, která vyžaduje pobyt na jednotce intenzivní péče.“

Virus zika | Foto: Český rozhlas

ČRo, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme