Mladí lidé vyrážejí ven. Neláká je čerstvý vzduch, ale chytání pokémonů v nové aplikaci

Existuje sice teprve necelý týden, stačila se ale za tu dobu stát celosvětovým fenoménem. Nová mobilní aplikace Pokémon Go funguje na principu rozšířené reality, její uživatelé tedy pomocí chytrého telefonu chytají animované příšerky, ovšem za cenu toho, že pořádně protáhnou nohy. Velmi rychle se také odhalily stinné stránky této hry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Aplikace Pokémon GO je nejnovějším fenoménem mezi mladými lidmi

Aplikace Pokémon GO je nejnovějším fenoménem mezi mladými lidmi | Zdroj: ČTK

Hra je založená na celkem prostém principu. Kamera telefonu snímá reálné prostředí, ve kterém se díky aplikaci zobrazují kreslení pokémoni. Cílem hráčů je pak tyto pokémony pochytat, vytrénovat a používat v soubojích proti ostatním uživatelům.

Pokémon Go nutí hráče k pohybu, což mnozí lidé považují za přelomové. Aplikace sleduje postup pomocí GPS, snímá přitom pouze chůzi nebo pomalý běh. Hru tedy nelze ošidit cestou hromadnou dopravou nebo autem.

Zvýšený pohyb lidí na ulicích se skloněnou hlavou k obrazovce telefonu s sebou samozřejmě nese komplikace. Americká média jen za posledních pár dní informovala o několika dopravních nehodách způsobených používáním hry za volantem. Úvodní stránka aplikace proto rovnou vyzývá k ostražitosti a věnování zvýšené pozornosti svému okolí při hraní.

Lidé na sociálních sítích sdílejí zajímavá i nečekaná místa, kde se jim podařilo nalézt nějakého pokémona. Fotografie často doprovází také ukázka zranění, ke kterým hráči přišli, když se například drali houštím nebo přelézali plot.

Hra ale přerůstá do skutečného života i jinými způsoby. V pátek se u řeky v americkém Wyomingu například podařilo 19leté dívce najít místo vodního pokémona mužské tělo. Včera zase skupina zlodějů pomocí aplikace nalákala několik lidí na vzdálené místo, kde je přepadla.

Zatím existuje 120 druhů pokémonů. Někteří žijí u vody, jiní mají rádi parky, další zase vylézají pouze večer. Důležité jsou také takzvané pokéstopy – schránky, které doplňují palivo. Nacházejí se na různých významných místech ve městě, v Praze jich je několik a doplňují je české popisky.

Pokémoni ale nejsou pouze městská stvoření. Jeden voják například na Facebooku sdílel okamžik, kdy se mu pokémon zjevil na mosulské válečné frontě u Teleskufu.

V souvislosti s vydáním hry zvýšil své zisky japonský výrobce herních konzolí a her Nintendo. Podle agentury Reuters stouply jeho akcie o více než 20 procent, jeho tržní hodnota přitom vzrostla o zhruba 184 miliard korun. Růst akcií vyvolala zpráva, že se Pokémon Go v USA dostal mezi nejstahovanější bezplatné aplikace.

Pavlína Nečásková, Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme