Pracovat na plný úvazek po čtyřicítce škodí, tvrdí australští vědci

Práce na plný úvazek údajně může po čtyřicítce škodit mozku. Tvrdí to vědci z australské univerzity v Melbourne. Lidé ve středním věku by podle nich měli pracovat podstatně méně. Vědci prováděli výzkum s víc než šesti tisíci lidmi ve věku 40 let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosti (ilustrační foto)

Starosti (ilustrační foto) | Foto: Free Digital Photos

Studie podle odborníků ukázala, že práce okolo 50 hodin týdně může zhoršovat mentální schopnosti.

Může za to údajně stres a psychický nátlak, které ohrožují poznávací funkce, duševní projevy člověka a také paměť.

Ideální je podle odborníků strávit v práci něco mezi 25 a 30 hodinami týdně. V podstatě tedy zkrácený úvazek. Taková práce podle nich pomáhá myšlení zlepšovat.

Nepracovat vůbec ale také není zdravé. Televize ABC se na to ptala jednoho z profesorů, který se na studii podílel. Žádná práce a příliš velké pracovní nasazení prý myšlení škodí v podstatě stejným způsobem.

Jak jsou na tom s pracovní dobou Češi v loňském roce zkoumali odborníci ze sociologického ústavu Akademie věd. Průměrný Čech pracuje přes 41 hodin týdně, každý pátý dokonce víc než 46 hodin.

Víc času v zaměstnání pak podle průzkumu stráví muži, ženy ale zase stráví víc času neplacenou prací, tedy třeba starostmi o domácnost nebo členy rodiny.

Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme