Krevní destičky zhoršují lupus

Krevní destičky nezbytně potřebujeme k tomu, aby se nám při poranění zastavilo krvácení. U lidí trpících nemocí lupus však destičky nejsou jen spojenci, ale také nepřátelé.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Typicky tvarovaná vyrážka na obličeji způsobená onemocněním lupus.

Typicky tvarovaná vyrážka na obličeji způsobená onemocněním lupus. | Foto: licence Public Domain (eng)

Systémový lupus erythematosus (SLE) je autoimunitní onemocnění, které se navenek projevuje kožní vyrážkou. Útoky vlastního imunitního systému ale mohou být postiženy i klouby a vnitřní orgány. Pacienti s lupusem také často trpí zvýšenou srážlivostí krve a jsou náchylnější k infarktům. Takové symptomy naznačují, že na průběhu onemocnění se mohou podílet krevní destičky čili trombocyty. Destičky do krve uvolňují proteiny CD 154, které působí na takzvané plazmacytoidní dendritické buňky. Je to vcelku vzácný typ imunitních buněk, který produkuje interferony I. Tyto látky se krví dostávají k dalším buňkám a zesilují imunitní reakce.

Francouzští vědci zjistili, že právě „povzbuzování“ ze strany destiček může být jednou z příčin potíží pacientů s lupusem. Aktivované destičky svými proteiny ovlivní plazmacytoidní dendritické buňky, které pak do krve chrlí až čtyřikrát větší množství interferonů než je obvyklé. Příliš vysoká hladina interferonů pak vede k produkci poškozujících autoprotilátek.

Zdroj: ScienceNow, Science Translational Medicine

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme