Rakovina užírá srdeční sval

Úbytek svaloviny, který provází některé formy rakoviny, se podle nové studie nevyhýbá ani srdci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srdce

Srdce | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5, Hugo Heikenwaelder

Kachexie je dramatické hubnutí spojené se svalovou atrofií, slabostí a ztrátou chuti k jídlu. Dřívější studie naznačují, že kachexie je příčinou jedné pětiny až jedné třetiny všech úmrtí spojených s nádorovými onemocněními. Až dosud se také zdálo, že úbytek svalů se týká jen kosterní svaloviny a srdce je ušetřeno. Nová studie však ukazuje, že kachexie někdy může „užírat“ i srdeční sval.
Vědci z Ohijské státní univerzity sledovali srdeční činnost u myší, které trpěly karcinomem střeva – tedy jedním z nádorů, které kachexii provází nejčastěji.

Výsledky echokardiografického a ultrazvukového vyšetření ve 14. dni studie ukázaly, že srdce myší s nádory pumpuje menší množství krve než srdce zdravých myší a srdeční frekvence je nižší téměř o 21 %. Zkoumání srdeční svaloviny elektronovou mikroskopií odhalilo zvýšený podíl vazivové tkáně, který předchází vzniku jizev, a změny „buněčných elektráren“ mitochondrií. V srdci zdravých myší vědci nic takového neobjevili. U myší s karcinome střeva se změnila také exprese genů. Proteiny, které jsou klíčové pro stahy srdce, se pak ze své dospělé podoby změnily do podoby, jakou najdeme ve vyvíjejícím se plodu. Výsledky předchozího výzkumu tento stav spojily se srdečním selháním.

Únava a slabost pacientů s kachexií se zatím připisovaly ztrátě kosterní svaloviny. Nový objev ukazuje, že příčinou může být i zhoršená srdeční činnost. Otázkou zůstává, jak srdce v časných fázích kachexie co nejúčinněji chránit a zabránit jeho chátrání.

Zdroj: Ohio State University

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme