Zásadní dílo analytické psychologie Červená kniha vyšla v češtině

Zhruba od poloviny října je v Česku k dostání zásadní dílo psychoanalytika Carla Gustava Junga Červená kniha. V češtině dosud nevyšlo. Ostatně cesta k jakémukoli vydání byla velmi složitá.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ořezaná tužka

Ořezaná tužka | Foto: Comstock Images

Po Jungově smrti v roce 1961 rukopis ležel několik desítek let ve švýcarském bankovním trezoru a rodina jej odmítala zveřejnit, protože zápisky považovala za příliš intimní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Šéfredaktor nakladatelství Portál Zdeněk Jančařík ve Světě o deváté

Až loni Červená kniha vyšla ve Spojených státech. Zásluhu na tom má britský historik lékařství Sonu Shamdasani, který dnes u příležitosti českého vydání navštíví Prahu.

Jungovu Červenou knihu vydalo nakladatelství Portál a jeho šéfredaktor Zdeněk Jančařík ve Světě o deváté vysvětlil, jak se podařilo Sonu Shamdasanimu přemluvit Jungovy dědice, aby svolili k vydání Červené knihy.

„Nebylo to vůbec lehké, přemlouval je vlastně 13 let.“ Jančařík také uvedl, že knihu překládali čtyři lidé a publikace obsahuje i zasvěcený komentář.

Kniha vznikala zhruba od roku 1913 v době, kdy bylo Jungovi 38 let. Byl už tehdy úspěšný, a přesto čelil apokalyptickým snům a vizím a údajně slyšel hlasy. Záznam jeho cesty po vnitřním světě, příběh o hledání ztracené duše, doprovázené obrazy, které sám nakreslil.

Jančařík také připomněl, že v díle Jung dal průchod svým emocím a fantazii. „Je z toho fantastické literární i výtvarné dílo.“

Milan Kopp, Martina Mašková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme