'Alternativní Nobelovu cenu' letos převezme i kanadská aktivistka hájící práva Inuitů

Cenu za správný život si dnes ze Stockholmu odnesou čtyři lidé, kteří se zasloužili o lepší svět. Cenám s názvem Right Livehood Award se říká alternativní Nobelovy ceny. Letos ji získají italský lékař, který pomáhá lidem v zemích postižených válkou, aktivistka z Ugandy bojující za práva homosexuálů, odpůrce jaderného zbrojení z Marshallových ostrovů a Kanaďanka, která hájí práva původních obyvatel arktických oblastí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU

Královský palác ve Stockholmu - dějistě neformální schůzky ministrů zahraničí EU | Foto: Pavel Novák | Zdroj: Český rozhlas

Všechny čtyři oceněné spojuje to, že se dlouhodobě věnují pomoci buď menšinám, nebo lidem ohroženým, ať už postojem společnosti, nebo třeba jednáním politiků či přírodními podmínkami. Snaží se prosadit „správný způsob života“ také proto, že sami poznali, jak vypadá život špatný.

Třeba kanadská aktivistka Sheila Watt-Cloutierová je z národa Inuitů, tedy původních obyvatel arktických oblastí Kanady a USA. Už 20 let upozorňuje na to, že jejímu lidu mizí životní prostředí, na které byli zvyklí, a to i kvůli změnám klimatu. Na jedné z konferencí, na kterých přednáší a vyzývá k boji s oteplováním planety, uvedla následující příklad:

„Narodila jsem se do tradiční společnosti. Do mých 10 let jsme cestovali jen se psím spřežením. A teď, jen za dobu, co jsem na světě, jsme přešli od tradičního způsobu života k jinému, kdy létám velkými letadly, abych pomohla dojednat mezinárodní smlouvy. Říkám to proto, abych vám ukázala, jak rychle se věci v našem světě mění.“

Sheila Watt-Cloutierová upozornila, že změny podnebí už také stály život i několik inuitských lovců. Kudy totiž dřív chodili bez obav, tam dnes třeba hrozí nebezpečí.

Podobně jako držitelé Nobelových cen dostávají i laureáti Ceny za správný život finanční ocenění, na které se ale skládají soukromí sponzoři. Letos se mezi čtveřici oceněných rozdělí 3 miliony švédských korun, to je v přepočtu přes 8 milionů korun českých.

Laureáti je ale nesmějí peníze použít pro svou osobní potřebu, ale na pokračování ve své činnosti pro lepší svět. Sheila Watt-Cloutierová tedy bude dál bojovat za svůj národ Inuitů, i když dnes už nebydlí v Arktidě, kde se narodila, ale v Montrealu.

Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme