Aplikace chce bojovat proti ‚smrtícím’ selfies. Rozezná nebezpečné lokality

Více než stovka lidí už zaplatila životem za pokus o vyfocení autoportrétu na nebezpečném místě. Počet takových případů každým rokem roste - vyplývá to ze studie týmu z pittsburské univerzity. Američtí vědci teď vyvíjejí speciální aplikaci, která má dalším úmrtím předejít.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

selfie

selfie | Foto: Fotobanka Pixabay

Nová aplikace by měla uživatele varovat, když se pokusí udělat si selfie na nebezpečném místě. To může rozeznat na základě informací z polohových služeb a vyhodnocování snímaného obrazu. Podle BBC úspěšnost rozpoznávání nebezpečného terénu dosahovala při testování více než 70 procent.

Od března 2014, kdy se objevila první ověřená zpráva o smrtelné nehodě při focení selfie, počet podobných úmrtí roste. Ruské ministerstvo vnitra loni v létě dokonce spustilo kampaň za bezpečné selfie se sloganem "ani milion lajků na sociální síti nestojí za tvůj život a blaho".

Kvůli originálním selfies umírá na světě stále více lidí. Někde už je zakázali

Číst článek

V Indii zase vytipovali asi dvacítku oblíbených turistických lokalit, na kterých je pořizování selfie zakázané, protože může být nebezpečné. Podle BBC je ale otázkou, jestli aplikace amerických vědců upozorňováním na nebezpečí tu současnou situaci naopak ještě nezhorší.

Nejčastější příčinou smrti při pořizování nebezpečných selfies je pád z velké výšky - na internetu se dá dohledat spousta fotek lidí, kteří záměrně lezou na vysoké budovy nebo třeba skalní převisy, aby si tam udělali autoportrét. A nejméně v pěti případech se fotografovi stala osudnou neodborná manipulace s nabitou zbraní - to stalo v Rusku a Spojených státech.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme