Čekárny alergologů jsou plné. Byliny, stromy a trávy kvetou najednou

Suché a větrné počasí přitížilo alergikům. Čekárny alergologů jsou proto v těchto dnech plné. Po chladnějším jaru vykvetly najednou trávy, stromy i byliny. Lidem vadí také pyl z řepkových polí. Žlutý nános navíc znečišťuje ulice, terasy, kočárky i auta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alergie (Ilustrační foto).

Alergie (Ilustrační foto). | Foto: Sarah Wassner Flynn

„Je sucho a větrno, takže pylovým alergikům se přitíží. Vítr rozfouká pylu mnohem víc, déšť ho naopak zlikviduje,“ říká jihlavský lékař Tomáš Hofštetr.

Pyl z bylin, trav a kvetoucích stromů trápí nejen obyvatele Jihočeského kraje, ale i některé jejich domácí mazlíčky.

„Pyl mi vadí, protože mám alergii, takže je to znát,“ vysvětluje jedna z žen, druhá s ní souhlasí a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Čekárny alergologů jsou v těchto dnech plné. Vykvetly najednou trávy, stromy i byliny. Natáčela Mária Pfeiferová

„Mě pyly také štvou. Sice nejsem alergik, ale máme kočku, která je asi alergická, takže jí musíme kapat do očí, protože je má celé červené.“

Ulice malých měst, která jsou blíže k přírodě, ale i krajského města Českých Budějovic, jsou v posledních dnech pokryty žlutou vrstvou.

„Stojíme pod borovicí a vidíme, že je v plném květu. Letošní jaro bylo zatím celkem chladné, navíc bylo i relativně sucho, což podporuje šíření pylu. Ještě může dokvétat bříza, nastupují duby, vrby a topoly. Do toho se dostává sezona trav, které také patří mezi významné alergeny. Takže je to všechno stěsnáno do krátkého období,“ upozorňuje rostlinný fyziolog Karel Suchý a dodává:

„Žluté povlaky, které můžeme pozorovat na autech, v kalužích nebo na chodnících, jsou způsobeny velmi intenzivním kvetením jehličnatých stromů, u nás především smrku a borovice.“

V současnosti v Česku trpí alergií zhruba 25 procent populace, tedy asi každý čtvrtý.

„Letos je více pylových alergií. Pouhým okem vidíme, že jsou všude nánosy žlutého pylu. Tomu tak třeba loni a předloni nebylo,“ uzavírá českokrumlovská alergoložka Jarmila Křikavová.

Pylový kalendář | Foto: Michal Jindra

Mária Pfeiferová, Anna Jadrná, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme