Centrum Paraple slaví 20. narozeniny. Pomohlo víc než 7500 lidem s poškozením míchy

Centrum Paraple pomáhá lidem s poškozením míchy už dvacet let. Kulaté narozeniny dnes oslaví například premiérou časosběrného dokumentu, který historii centra připomene. Paraple otevřela v roce 1994 Olga Havlová společně se Zdeňkem Svěrákem. Ten je dnes také prezidentem správní rady.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lidé s postížením míchy v Centru Paraple rehabilitují, vzdělávají se a sportují

Lidé s postížením míchy v Centru Paraple rehabilitují, vzdělávají se a sportují | Foto: Centrum Paraple

Tradičním popěvkem „Paraple má narozeniny“ chce Parapleti k narozeninám popřát nejen Zdeněk Svěrák. Ke gratulantům se připojí také moderátor Marek Eben nebo hudební skladatel Michal Horáček. A dorazí i další.

„Oslava bude příležitostí setkat se s našimi dlouholetými podporovateli, souputníky, jak tak říkáme, s klienty a jejich rodinami,“ říká Vendula Kodetová z Centra Paraple.

Přehrát

00:00 / 00:00

Centrum Paraple slaví 20. narozeniny. Jeho začátky a plány do budoucna přiblížil prezident Centra Paraple Zdeněk Svěrák.

Budeme nejenom bilancovat, ale podíváme se, co chceme dělat dál po 20 letech, popisuje plány prezident Centra Paraple Zdeněk Svěrák.

„Málo vozíčkářů najde práci. Chceme, aby i po úrazu našel práci ideálně v podniku, ve kterém pracoval. Naším cílem je nyní vrátit člověka po přerušení míchy do práce a do rodiny,“ dodává Svěrák.

K vozíčkářům jsem se dostal zásluhou Honzy Kašpara, člena našeho divadla, který spadl ze stromu a přerušil si míchu, vzpomíná prezident Centra Paraple.

„Protože lékaři zatím nedovedou míchu spojit, tak vozíčkářů přibývá. Řekli jsme si, že vybudujeme centrum. Podle nemoci paraplegie jsme ho nazvali Paraple, což zároveň symbolizuje ochranný štít,“ vysvětluje Svěrák.

Za svou dvacetiletou existenci centrum pomohlo najít novou životní cestu více než sedmi a půl tisícům vozíčkářů. Ti do Paraplete jezdí na rehabilitační pobyty, sportovní kurzy nebo výtvarné víkendy.

„Byli tady během každého dne tak tři čtyři pět lidí na vozíku. Přicházeli na konzultace, čtyři lidé tady zhruba byli s nimi,“ vzpomínala na začátky už dřív bývalá ředitelka centra Ivana Kábrtová.

Teď centrem projde každý den přes 25 klientů. Na svůj provoz získává peníze například tradičním Během pro Paraple nebo Dobročinnou akademií. Ta se letos 15. listopadu od 21 hodin koná už po jednadvacáté. Přenášet ji bude také Český rozhlas Radiožurnál.

Pavla Lioliasová, mad, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme