Cenu Vize 97 dostal americký profesor historie Timothy Snyder

Cenu Vize 97, kterou uděluje Nadace Dagmar a Václava Havlových, letos dostal Timothy Snyder. Americký historik a profesor na Yaleově univerzitě, který se věnuje dějinám střední a východní Evropy, dnes převzal ocenění v kostele sv. Anny na Pražské křižovatce z rukou Dagmar Havlové.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký historik Timothy Snyder se svatovojtěšskou berlou pro laureáta ceny Vize 97. Tu mu v Praze předala bývalá první dáma ČR Dagmar Havlová (vpravo)

Americký historik Timothy Snyder se svatovojtěšskou berlou pro laureáta ceny Vize 97. Tu mu v Praze předala bývalá první dáma ČR Dagmar Havlová (vpravo) | Zdroj: ČTK

Snyderova kniha Krvavé země – Evropa mezi Hitlerem a Stalinem z roku 2010 byla mezinárodním bestsellerem.

Nadace Dagmar a Václava Havlových se mu rozhodla udělit cenu i za to, že ve své práci rozebírá i nedávnou českou minulost.

„Výrazným způsobem překračuje tradiční rámec historického bádání, navíc v kontextu židovské otázky, které se zásadním způsobem dotýká také České republiky,“ popsal ředitel nadace Vangelis Zingopis.

Snyder na sebe upozornil i ve spojitosti s děním na Ukrajině. Ve svých článcích a přednáškách otevřeně oponuje výrokům a činům ruského prezidenta Vladimira Putina.

Toto téma Snyder otvírá i ve své nejnovější knize s názvem Černá zem, která by v Česku měla vyjít na konci října.

„Příběh začíná nám dobře známou historií Československa, kdy si Hitler vyzkoušel destrukci státu. Paralela se nabízí – to, co se děje dnes na Ukrajině, ukazuje, že jsou určité vzorce a mechanismy, které se opakují,“ uvedl Viktor Bezdíček z nakladatelství Paseka.

Snyder, který mluví pěti a čte dokonce v deseti jazycích, si pro Prahu připravil projev v češtině.

V něm mimo jiné přiznal, že jeho dílo ovlivnily i myšlenky bývalého českého prezidenta, konkrétně prý třeba Havlův názor, že změna musí začít u zdánlivě bezmocného jednotlivce.

Timothy Snyder | Foto: Český rozhlas

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme