České Budějovice ocenily aktéry obnovy kostela Svaté Rodiny, peníze jdou na opravu

Čtyři lidé, kteří se před pěti lety pustili do opravy kostela Svaté Rodiny v Českých Budějovicích, teď převzali cenu města. Šek na 50 tisíc korun obratem dali do dalších oprav. Bohoslužby, besedy, přednášky a koncerty už se ale v kostele začaly konat hned, jak měl nové podlahy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studentský kostel svaté Rodiny v Českých Budějovicích

Studentský kostel svaté Rodiny v Českých Budějovicích | Foto: Biskupské gymnázium J. N. N. České Budějovice

„Chtěli jsme to udělat tak, aby nás obnova bavila, aby to nebylo nutné zlo,“ říká dnes, po pěti letech, katolický kněz Josef Prokeš, který v kostele Svaté Rodiny slouží studentské mše a debatuje se studenty jako spirituál biskupského gymnázia.

Stavebním pracím předcházely dva roky úřadování. S bouráním a opravami pomáhali brigádníci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Během 5 let se podařilo nadšencům obnovit kostel Svaté rodiny, informuje Martin Pokorný

„Snažili jsme se zapojit co nejvíce lidí, mířili jsme některé akce ke studentům, aby si některé věci dělali sami,“ dodává Prokeš.

V kostele je teď nová podlaha se zabudovaným topením, nové osvětlení, jednoduchý oltář.

Na první pohled ale návštěvníka oslní stovky malých zlatých čtverců od podlahy až po klenbu, které přes původní malby navrhl architekt Josef Pleskot.

„Zlato je jediný materiál, který se svou ryzostí blíží ryzosti světla, Slunce. Proto všechny církve prostory, které nesou étos optimismu, zlatily,“ vysvětluje Pleskot.

Jednoduchý oltář stojí skoro uprostřed malé hlavní lodě. Naproti němu ambon a kolem dokola jsou rozmístěné obyčejné židle místo klekátek. Moderní a hlavně variabilní uspořádání je dílem architekta Norberta Schmidta.

České Budějovice | Foto: Český rozhlas

Martin Pokorný, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme