Čeští vědci popsali, jak rakovinné buňky dokáží přežít chemoterapii

Vědci z brněnské Masarykovy univerzity popsali, jak dokáží rakovinné buňky přežít chemoterapii. Může za to slučování buněk v lidském těle. Nové poznatky mohou přispět k vývoji účinnější léčby.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD

Centrum asistované reprodukce v ÚPMD | Foto: Filip Jandourek

„Je to tak, že asi u 30 procent pacientů se to onemocnění vrací. A tento mechanismus, který my jsme popsali a zdokumentovali, je tím mechanismem, kterým vlastně ty buňky přežívají, a poté, kdy se pacient jakoby uzdraví, tak se to onemocnění vrací v ještě mnohem agresivnější formě,“ uvedl vědeckého týmu Michala Masařík v rozhovoru pro Český rozhlas.

Vědci zkoumali nádorové buňky karcinomu prostaty. Díky speciálnímu holografickému mikroskopu zachytil proces slučování buněk. O něm už dříve věděli, připisovali mu však jiný efekt.

Přehrát

00:00 / 00:00

O nových poznatcích ohledně rakovinných buněk mluvil šéf výzkumného týmu z brněnské Masarykovy univerzity Michal Masařík

„Dříve se myslelo, že tento proces vede k eliminaci nádorových buněk, nicméně my jsme popsali a potom ověřili pomocí molekulárně-biologických technik, že opravdu tento mechanismus buňky využívají aktivně k tomu, aby přežily nepříznivé prostředí organismu v době chemoterapie,“ doplnil Masařík.

Poznatek nyní vědci budou testovat u dalších typů rakovinných buněk. V budoucnu by mohl vést k účinnější léčbě. Podle Masaříka by to mohlo vypadat tak, že léčba bude více „personalizovaná“.

„To znamená, že bude šitá na míru konkrétnímu pacientovi,“ dodal Masařík.

Tereza Chlubná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme