Dalajláma dostane k 80. narozeninám čajový hrnek od návrháře Šípka

Tibetský duchovní vůdce dalajláma přijme začátkem srpna českou výpravu. Zástupci iniciativy ‚Češi Tibet podporují‘ a dalších neziskových organizací mu popřejí k jeho 80. narozeninám. Cestu organizuje obecně prospěšná společnost MOST. Ta na svém webu také umožnila, aby lidé napsali dalajlámovi blahopřání. Kromě gratulace dostane i jeden speciální dárek - čajový hrnek z dílny návrháře Bořka Šípka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jeho Svatost dalajlama

jeho Svatost dalajlama | Foto: Tomáš Adamec

Čajový hrnek má místo ouška srdce, podobné tomu, které chvíli za vlády Václava Havla viselo nad Pražským hradem.

Na podšálku je obraz, který na první pohled není úplně jasně rozeznatelný. Když ale na něj postavíte hrnek, který má lesklý povrch, odrazí se na stěně hrnku fotografie právě Václava Havla a dalajlámy - jako odkaz jejich silného přátelství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Česká výprava jede s dárky za dalajlámou, který slaví 80. narozeniny. Více od Vojtěcha Kovala

„Jsou věci, kterých si vážíš, držíš je v ruce a v určitý moment zmizí. Ale nezmizí úplně, protože se vždycky zase vrátí,“ říká Bořek Šípek.

Nápad předat hrnek dalajlámovi vnukl Šípkovi bývalý ministr životního prostředí a předseda LES Martin Bursík, který také vyjednal audienci v sídle tibetské exilové vlády v indické Dharamsale.

„On přišel s tím, že kdysi udělal takový hrneček, jeden dostal Václav Havel a druhý by mohl dostat dalajláma,“ vysvětluje Martin Bursík.

„Dalajláma má veselou duši a myslím si, že vtip odrazu, ve kterém najednou uvidí svého přítele a navíc ouško je havlovské srdíčko, bude fungovat a nikam do depozitáře darů ho neodloží,“ věří Bursík.

Jana Neboráková (druhá zleva), ředitelka o.p.s. MOST, se setkala s dalajlámou | Foto: Jana Neboráková Petr Ďásek

Ten společně se zástupci organizace MOST předá dalajlámovi i přání k narozeninám, které lidé mohli, a stále ještě mohou, vyplnit a podepsat na stránkách organizace.

„My jsme všechny archy, které nám přišly, posbírali. Stejně tak jsme vytiskli i všechna přání, která lidé napsali na naše internetové stránky. Společně jsme to svázali a takovou gratulaci o mnoha stránkách Jeho Svatost dostane,“ popisuje vedoucí ostravské pobočky organizace MOST Jana Neboráková.

Dalajláma přijme delegaci 7. srpna.

Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme