Fanoušci si připomněli sci-fi Stopařův průvodce po galaxii. Vyhlásili ručníkový den

Čtenáři po celém světě si dnes připomněli humoristické dílo Stopařův průvodce po galaxii. Vyhlásili ručníkový den. Skalní fanoušci této knihy se sešli také na střeše Mendelovy univerzity v Brně. Kromě nošení ručníku, který je nezbytnou výbavou každého vesmírného stopaře, se rozhodli stopovat vesmírný koráb.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ručníkový den

Ručníkový den | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic, Jinx!

Příběh knihy Stopařův průvodce po galaxii autora Douglase Adamse začíná úprkem hlavního hrdiny ze zdemolované Země, která má ustoupit stavbě intergalaktické dálnice.

V podobném duchu se nesla i dnešní akce na střeše Mendelovy univerzity v Brně.

„Pojali jsme to trochu seriózněji a zcela podle instrukcí obsažených v knize se chystáme na společné opuštění planety Země před plánovanou demolicí,“ přibližuje organizátor akce Radovan Kramář a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

Čtenáři si připomněli sci-fi Stopařův průvodce po galaxii. Fanoušci se sešli i na střeše Mendelovy univerzity. Natáčela Martina Pelcová

„Podobně jako na Titaniku jsme tady shromáždili kapelu, která nám zahraje motiv Stopařova průvodce. Doufám, že chytneme stopa do nějaké slušnější galaxie, protože se Zemí se bohužel musíme rozloučit.“

Nejstarší stopařkou je paní Eva. Miluje sci-fi a byla prodavačkou v prodejně Černá planeta.

„Mám čutoru s domácí slivovicí, repelent proti mravencům, nejenom ručník, ale i kartáček, klubko provázku, mýdlo, kompas,“ vyjmenovává důchodkyně, která má kolem ramen barevný ručník.

První ručníkový den se uskutečnil 25. května 2001 jako připomínka odkazu právě zemřelého spisovatele Douglase Adamse. V jeho klíčovém díle Stopařův průvodce po Galaxii figuruje totiž právě ručník jako nejpotřebnější věc, kterou by měl mezihvězdný stopař mít.

„Ručník je potřeba, bez něj to nejde. Stop by se jinak nevydařil,“ dodává nejstarší účastnice.

Stopaři se shromáždili do jednoho hloučku, aby se připravili na odlet. Několik lidí si obléklo župan a všichni měli přes rameno barevné ručníky. Asi dvacítka lidí pak stála na střeše Mendelovy univerzity v Brně s palcem strmě vzhůru k nebi a stopovala.

„Stopařům přeji šťastnou cestu,“ popřála reportérka Českého rozhlasu Martina Pelcová.

Stopařův průvodce po galaxii | Foto: Český rozhlas

Martina Pelcová, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme