Francie přijala opatření kvůli viru zika. Dárci krve musí s odběrem počkat několik týdnů

Francie přijímá speciální opatření kvůli šíření viru zika. Oznámilo to francouzské ministerstvo zdravotnictví. Dárci krve, kteří se vrátí z cest po Jižní Americe, musejí nejméně 28 dní počkat, než mohou jít znovu na odběry.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zdravotnický úřad v Texasu oznámil přenos viru zika pohlavním stykem

Zdravotnický úřad v Texasu oznámil přenos viru zika pohlavním stykem | Zdroj: Reuters

Není to poprvé, co se Paříž virem zika zabývá. Varování vydala tamní ministryně zdravotnictví Marisol Tourainová už dříve.

„Stejně jako jiné evropské země i my vyzýváme všechny těhotné ženy, které navštívily oblasti s nákazou, aby používaly prezervativ. Týká se to i těch, kteří mají podezření, že jejich partner mohl přijít s virem do kontaktu,“ upozornila Tourainová.

Ministryně vyzvala všechny těhotné ženy, které Jižní Ameriku v poslední době navštívily, aby vyhledaly lékaře a preventivně se nechaly zkontrolovat. Francouzské úřady už registrují nejméně 18 nakažených.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Virus zika se už ale objevil celkem ve 33 zemích. Deset nakažených hlásí také Nizozemsko, pět Velká Británie, Itálie s Portugalskem čtyři a Španělsko dva. Všichni pacienti předtím cestovali po latinské Americe.

Nejhorší situace stále zůstává v Brazílii, kde minulý týden začal slavný tradiční karneval. Obavy z nákazy do oslav příliš nezasáhly, brazilské úřady ale i nadále vyzývají k boji proti komárům a varují těhotné ženy.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Pavlína Nečásková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme