Guinnessově knize je 60 let, na jejím počátku byl kulík zlatý

Před 60 lety byl svázán první výtisk Guinnessovy knihy rekordů. Jedná se o soubor záznamů o světových rekordech v lidské činnosti i přírodních jevech. Kniha vychází každý rok. Na jejím začátku se rozvířila debata o tom, jestli je kulík zlatý nejrychlejším ptákem v Evropě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kulík zlatý

Kulík zlatý | Foto: Jiří Šafránek

Nápad vydat knihu se zrodil v roce 1951, kdy se Sir Hugh Beaver, výkonný šéf pivovaru Guinness, zúčastnil lovu v Irsku a nikdo z přítomných netrefil letícího kulíka zlatého.

Rozvířila se debata, jestli je to nejrychleji létající pták v Evropě. Beavera napadlo, že kniha poskytující odpovědi na podobné otázky by mohla být užitečná.

K rekordům patří i prodejnost knihy samotné - dosud se jí prodalo přes 130 milionů kopií ve 100 zemí (hranice 100 milionů prodaných výtisků padla v roce 2003). Kniha byla přeložena do 25 jazyků. Konkurují jí například Bible, Harry Potter nebo Pán prstenů.

V roce 1954 se proto obrátil na londýnskou informační agenturu dvojčat-novinářů Norrise a Rosse McWhirterových, aby se pokusila takovou knihu sestavit.

Premiérový výtisk o 198 stranách byl svázán 27. srpna 1955 a stal se vánočním bestsellerem.

V Česku Guinnessovy světové rekordy poprvé vyšly v roce 1955, o 21 let později se pak slavná kniha dočkala prvního překladu do češtiny. Znovu se v české verzi objevila v roce 1990, od roku 1995 vychází v české verzi už každoročně.

Úpravna vody Guandú. Největší kontinuálně vyrábějící vodárna na světě, i podle Guinessovy knihy. Zásobuje 9 milionů lidí | Foto: David Koubek

Rekordy jsou uspořádány do několika kategorií: člověk, živá příroda, země, vesmír, věda, umění a zábava, architektura, technika, hospodářství, neobvyklé činy, společnost, sport nebo hry. Přibývají ale i kategorie nové, specializovanější.

Krabičky od zápalek. Sbírka, za kterou má pan Emilio Arenas další Guinessův rekord | Foto: David Koubek

Kromě klasických rekordů, jako je nejstarší, nejvyšší nebo nejtěžší člověk na světě, se v Guinnessově knize objevují i bizarní kuriozity. K nim patří například muž s nejvíce prádelními kolíčky na obličeji, největší pochod "zombies" nebo rekordman s nejvíce šváby v ústech.

V roce 2005 ustanovila Guinnessova společnost 9. listopad jako Světový den Guinnessových rekordů. Je to také den každoročního vydání knihy. Česká republika se k tradici připojila v roce 2006.

Konická sbírka seker míří do Guinessovy knihy rekordů | Foto: Barbora Taševská

V knize je zaznamenáno i několik počinů, jejichž autory jsou čeští rekordmani. Kromě sportovců je to například Zdeněk Bradáč, přeborník v žonglování či v úniku ze svěrací kazajky. Zmiňován je také Pražský hrad jako nejrozsáhlejší hradní komplex na světě.

Zajímavé kuriozity se objevují i ve Víkendové encyklopedii Radiožurnálu, která teď vyšla jako knížka. Jmenuje se Kde má cvrček uši aneb Chytrej jak rádio.

ČTK, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme