Hrají si s ní děti i dospělí, Rubikova kostka oslavila 40. narozeniny

Od vynálezu jednoho z nejslavnějších hlavolamů světa uplynulo 40 let. Přestože se za tu dobu Rubikova kostka vůbec nezměnila, nachází si i dnes v záplavě moderních hraček cestu k dalším generacím mladých lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rubikova kostka

Rubikova kostka | Foto: stock exchange

Složit Rubikovu kostku se dá za zhruba pět a půl sekundy. V roce 2013 vytvořil tento světový rekord 16letý chlapec z Nizozemska a od té doby ho nikdo nepřekonal.

V soutěžích se skládá klasická podoba hlavolamu o třech políčkách v každé řadě, ale i některé novější varianty.

„Je například kostka s dírami nebo kostka 4 x 4, 5 x 5, 6 x 6. Momentálně existuje i 8 x 8, jejíž skládání už je v hodinách,“ vyjmenovává sběratel hlavolamů Jaroslav Flejberk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rubikova kostka slaví 40. narozeniny. Komu jde nejlépe skládání královny všech hlavolamů, zjišťoval redaktor Ondřej Himmer

K jejímu složení je potřeba především prostorová představivost, matematická kalkulace a trénink. Magickou kostku měl prý Flejberk v ruce naposledy asi před týdnem.

„Poprvé jsem ji skládal v roce 1982 a naposledy asi před týdnem, kdy se mi rozhodila, ale nesložil jsem ji, jedna strana mi zůstala nepokořená. Buď to bylo víc prohozené nebo víc zamíchané. A možné je, že člověk víc zapomíná,“ odpovídá sběratel hlavolamů.

Tohle všechno odstartoval 30. ledna 1975 patent maďarského architekta a designéra Ernö Rubika. Výroba se po pár letech rozjela i na západě a prodej kostky udělal mimochodem z Rubika jednoho z prvních dolarových milionářů ve východním bloku.

Hlavolam se brzy rozšířil a stal se prakticky celogeneračním fenoménem. O ‚ zrádné a ďábelské kostce‘ mimo jiné zpíval i Karel Zich.

I když sláva Rubikovy kostky ze 70. a 80. let už se asi nikdy nevrátí, potomci tehdejších dětí se k tomuto hlavolamu i dnes stále vracejí.

„To je ta generace, která to znova zdvihla a dala tomu další rozměr, protože ti starší už aktivně neskládají. Prsty už nejsou tolik hbité a možná i mozek si chce odpočinout. Špičkově skládají ti mezi 12 a 18 lety,“ dodává Flejberk.

Ondřej Himmer, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme