Igelitové tašky v Německu už nebudou zadarmo. Cenu si obchodníci určí sami

Německé prodejny přestanou od července vydávat zdarma igelitové tašky. Jejich cenu si každý obchodník určí sám. Cílem je snížit spotřebu plastových igelitek. Opatření se stejně jako v Česku netýká sáčků na pečivo nebo ovoce a zeleninu. Němci s omezením prodeje souhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Igelitové tašky

Igelitové tašky | Foto: Free Digital Photos

Zákazníci v německých obchodech zatím platili za plastové tašky především v supermarketech. V prodejnách s módou, sportovním zbožím nebo elektronikou dostali k nákupu igelitku zdarma.

Němečtí obchodníci ale budou muset od července igelitové tašky zpoplatnit. S ministerstvem životního prostředí se na tom dohodly další tři stovky německých prodejců a obchodních řetězců.

Němci teď za igelitky platí od 2 do 50 centů, v přepočtu tedy do 13 korun. Očekává se, že v tomto rozmezí se budou pohybovat ceny i od léta.

Většina Němců souhlasí

Průzkum společnosti YouGov ukazuje, že většina Němců s omezením prodeje plastových tašek souhlasí. Někteří se domnívají, že ceny tašek jsou nízké a obchody by si měly účtovat minimálně 1 euro, tedy 27 korun. Asi 53 procent by dokonce podpořilo úplný zákaz jejich prodeje.

K omezení prodeje Německo přistupuje kvůli požadavku Evropské komise z roku 2014. Cílem opatření je do dvou let snížit počet tašek o 80 procent a zabránit dalšímu hromadění milionů tun plastového odpadu v přírodě.

„Budeme vývoj pozorně sledovat, a pokud se požadovanou kvótu nepodaří naplnit, přijmeme patřičný zákon, který rozšiřování plastových tašek omezí," řekla německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricksová.

Platí se i ve Velké Británii

V říjnu loňského roku zpoplatnila igelitové tašky také Anglie. Vláda pro ně zavedla minimální cenu 5 pencí, tedy přibližně dvě koruny.

Anglie se tak vydala cestou zbytku Spojeného království, kde toto pravidlo platilo už delší dobu. Například ve Walesu tak od roku 2011 klesla do loňského roku spotřeba igelitek o 71 procent, v Severním Irsku to bylo ještě o 10 procent více.

Recyklace v Evropě | Foto: ČTK

Anna Jadrná, Filip Nerad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme