Imunoterapie dává novou naději lidem s rakovinou. V Česku se léčí první pacienti

Může to být největší pokrok v léčbě rakoviny za poslední desetiletí. Takzvaná imunoterapie vykazuje v boji proti onkologickým onemocněním zatím velmi nadějné výsledky. Nový způsob využívá ke zničení zhoubných nádorů vlastní imunitní systém člověka. A zabírá i v případech, kdy je rakovina už skoro v konečné fázi svého ataku. První desítky pacientů se zhoubným nádorem kůže se už v Česku imunoterapií léčí.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vyšetření na zjištění melanomu - Monika Arenbergerová

Vyšetření na zjištění melanomu - Monika Arenbergerová | Foto: Osobní archiv Petra Arenbergera

„Oproti cytostatické léčbě, která zabíjí nádorové buňky, ale i celou řadu množících se buněk v organismu, které by zabíjet neměla, tak imunitní systém je tímhle lékem vlastně podporován,“ vysvětlil profesor Petr Arenberger z pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.

„Tato léčba je zatím registrována pro maligní melanom, tedy pro jeho metastazující formu, kdy již nádor založil dceřiná ložiska v jiných orgánech než v kůži,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O novém způsobu léčby zhoubných nádorů, takzvané imunoterapii, více zjišťovala redaktorka Lenka Jansová

Podle něj mají zatím pacienti s imunoterapií dobré zkušenosti a takto léčených lidí bude přibývat.

„Některé preparáty se podávají pouze jednorázově, řekněme čtyři infuze po třech týdnech. Potom už se s tím končí a čeká se na odpověď imunitního systému. Jiné preparáty se podávají dlouhodobě, tam samozřejmě ten počet bude postupně narůstat,“ míní Arenberger.

Nadějná léčba, ale s limity

Za nadějnou považuje léčbu i Česká onkologická společnost. Její předseda, Jiří Vorlíček, ale upozorňuje, že zatím má své limity:

„Způsobí, že imunita těla je nabuzena přímo proti tomu nádoru. Uvidíme, vypadá to velmi nadějně. Je to ale zatím jenom na jednu diagnózu a není to na vyléčení, ale na zlepšení nemoci a prodloužení života.“

Lékaři z pražské Ligy proti rakovině mluví dokonce o přelomu v léčení nejen u zhoubného nádoru kůže, ale i ledvin, prostaty, plicních nádorů a karcinomu vaječníků. V Česku se totiž zapojují do klinických studií této metody další pacienti, třeba s rakovinou plic.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na možnosti léčby se dermatologa Petra Arenbergra ptal ve vysílání Radiožurnálu Vladimír Kroc

„Klinické studie probíhají třeba s rakovinou plic a dalšími nádory. U těch plic je to zatím nejdále a také tam jsou velice slibné výsledky,“ přiblížil Petr Arenberger.

Podle Ligy proti rakovině by imunoterapie mohla onkologické léčení během pěti deseti let úplně změnit. Úspěšnost léčby se v Česku registruje od roku 1977. Jan Boček z týmu datových žurnalistů Českého rozhlasu informuje, že u melanomu se od 70. let stále zvyšuje.

„Ročně bylo diagnostikováno pár stovek případů a účinnost léčby byla kolem 70 procent. V posledních letech je kolem 80 procent,“ říká. "Mezi zhoubnými nádory je melanom mezi 10 procenty nejméně nebezpečných diagnóz."

Historické statistiky výskytu melanomu kůže. Zdroj dat: www.svod.cz | Foto: Jan Boček

Nově objevená léčba má několik vedlejších účinků - třeba malátnost nebo problémy s játry. Ve srovnání s běžnou léčbou rakoviny jsou však potíže malé.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme