Jak poznat svatbu z lásky od té fingované, popisuje nová příručka EU

Svatbu z lásky od té fingované má pomoci rozlišit nová příručka Evropské unie. Měly by se tak odhalit sňatky uzavřené proto, aby jeden z novomanželů získal občanství. Mezi varovné signály prý patří například zadlužení snoubenců nebo jejich čisté milostné románky v různých státech. Až bude manuál přeložený do češtiny, mělo by ho ministerstvo vnitra rozesílat matrikám po celém Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Svatba, manželství, nevěsta, ženich (ilustrační foto)

Svatba, manželství, nevěsta, ženich (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Mezi prostředky, jak rozpoznat pravý sňatek od falešného, patří pohovory a dotazníky, kde se zjišťuje, jestli se partneři znají, říká místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová.

„Častým signálem také je, že před uzavřením manželství zjistíte, že partneři nemluví společným jazykem. Postup je poté takový, že i zpětně lze zrušit jak dlouhodobý pobyt, tak i sňatek,“ dodává Langšádlová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příručka EU popisuje, jak rozlišit svatbu z lásky od té fingované. Publikaci přiblížila TOP 09 Helena Langšádlová

Zažila prý situaci, kdy nevěsta hovořila pouze česky a ženich z Nigérie češtinu neznal. Mezi signály patří podle ní i brzký rozvod.

Uzavírání sňatků je poměrně rozšířená forma nelegální migrace a musíme usilovat o to, aby všichni dodržovali pravidla, upozorňuje místopředsedkyně TOP 09. Zároveň ale připouští, že obsah příručky nepůjde utajit.

„V České republice jsou stovky matričních úřadů, oddávají možná tisíce zastupitelů. Pokud se příručka v nákladu několika tisíc kusů dostane do této cílové skupiny, což je nezbytné, tak není možné předpokládat, že by se mohla utajit,“ uzavírá Langšádlová.

Zločinci se poté s obsahem příručky Evropské unie seznámí a uchazeče o trvalý pobyt budou připravovat důsledněji.

Veronika Sedláčková, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme