Japonka Okawaová oslavila 117. narozeniny, je nejstarším člověkem na světě

Japonka Misao Okawaová je aktuálně nejstarším člověkem na světě. Včera oslavila 117. narozeniny. Díky svému věku figuruje ještě v několika žebříčcích, už dva roky je například v Guinessově knize rekordů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Japonka Misao Okawaová je aktuálně nejstarším člověkem na světě, oslavila 117. narozeniny

Japonka Misao Okawaová je aktuálně nejstarším člověkem na světě, oslavila 117. narozeniny | Zdroj: ČTK

Stařenka je pátým doložitelně nejstarším člověkem vůbec a taky posledním občanem Japonska narozeným ještě v 19. století.

V Guinessově knize rekordů vystřídala svého krajana – Japonce Džiroemona Kimuru, který se dožil úctyhodných 116 let.

Okawaová je i ve svém vysokém věku v dobrém zdravotním stavu a sama novinářům řekla, že těch 117 let se jí ani nezdá zase tak moc. A když se jí novináři zeptali na návod na dlouhověkost, odpověděla: „Nemám tušení.“

Podle japanologa Davida Labuse ale není náhoda, že jsou to právě Japonci, kdo se statisticky dožívají nejvyššího průměrného věku v celosvětovém měřítku.

„Nejstarší lidé žijí na Okinawě, nejteplejší části Japonska. Je to do značné míry dané i složením stravy, kde mají málo tuků a velký podíl tvoří ryby a zelenina. Žijí v podnebí, kde se lidé hodně potí a kde je metabolismus takto očišťován, zbavují se tím různých toxinů v těle,“ vysvětluje Labus.

Japonka je pátou nejstarší osobou na světě vůbec. Za nejdéle žijícího člověka, jehož věk se dal spolehlivě ověřit, je považována Francouzka Jeanne Calmentová.

Narodila se v roce 1875 a dožila se 122 let. Kromě toho je i nejstarší herečkou, která se kdy objevila před filmovými kamerami. Ve svých 114 letech si totiž ve francouzském filmu Vincent zahrála samu sebe.

Tea Veseláková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme