Jezte polévky a venčete psa, radí před Vánocemi odbornice na výživu

Bramborový salát, smažený kapr, cukroví a chlebíčky. Takový sváteční jídelníček najdete u spousty českých rodin. Přes velké množství jídla ale lze myslet i na zdraví, podle výživové poradkyně stačí jíst pravidelně, ubrat cukr a nezapomenout na pohyb.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Margit Slimáková doporučuje péct vánoční cukroví z kvalitních surovin

Margit Slimáková doporučuje péct vánoční cukroví z kvalitních surovin | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

„Přejíme se, potom hladovíme, a potom se přejíme znovu. Narušíme vylučování hormonů leptinu a ghrelinu, které ovlivňují pocity sytosti a hlavu. Dostáváme se do začarovaného kolečka, které nesvědčí,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková.

Recept na zdravější trávení Vánoc je podle ní jednoduchý, říká mu dvě P – polévka a pes. „Bylo by dobře, i když se občas přejíme, abychom udrželi stravovací režim. To znamená tři hlavní jídla, ale ty mohou být odlehčující, a tady je ta polévka.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Návod na zdravější prožití Vánoce získala od Margit Slimáková reporérka Čro Veronika Štafanová

Vydatné stravování bychom během svátků měli vyvážit nějakým druhem pohybu. Není třeba sjíždět strmé sjezdovky a běhat maraton. Stačí si každý den vyjít na procházku nebo třeba vyvenčit s kamarádem psa.

„Pes je zkratka. Jít se psem je nejjednodušší. Buď se svým, nebo si půjčit cizího, oni vám ho rádi půjčí a ještě budou vděční. A když ne, tak s partnerem, dětmi, přáteli. Zkrátka abychom pamatovali, že se každý den musíme hýbat,“ zvážněla specialistka na výživu.

Není třeba se vyhýbat ani cukroví a jiným sladkostem. Důležité je hlídat si množství. „U oblíbených receptů jde téměř vždy ubrat cukr. Zkoušejme to, uberme třeba pětinu,“ radí Margit Slimáková.

V adventním kalendáři nemusí být čokoláda

Cukru se během letošního adventu vyhnula například Dominika Špačková, která pro svou tříletou dceru vyrobila netradiční adventní kalendář. Je bez sladkostí a navíc má vzdělávací funkci. Do 24 bavlněných pytlíčků zabalila malá plastová zvířátka, která se bude její dcera učit pojmenovávat.

„Na výrobu jsem použila bavlněné plátno. Aby zvířátka neprosvítala, zabalila jsem je do ovčí vlny. Nevěřím tomu, že advent se musí slavit tím, že děti učíme závislosti na cukru,“ popisuje Dominika Špačková postup výroby.

Každý z 24 adventních pytlíčků je ovázaný modrou stuhou a doplněný ručně raženým číslem a rolničkou. V létě se Dominika Špačková vypraví s dcerou na skutečnou farmu. To už bude Anička všechny názvy zvířátek znát.

Vojtěch Man, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme