Jihokorejky hledající lásku věří šamanům. Pomoct jim má i talisman z liščích genitálií

Ženy v Jižní Koreji jsou pod velkým tlakem, aby se vdaly. Některé hledají pomoc u šamanů, kteří jim dávají jako talismany liščí genitálie, s jejichž pomocí mají potkat toho pravého, píše server katarské televizní stanice Al-Džazíra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Liška (ilustrační foto)

Liška (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Korejský šamanismus založený na pradávné tradici animismu, přežil snahy zavést na poloostrově buddhismus, konfuciánství a později křesťanství. Dodnes najdeme chrámy a svatyně jak na úpatích hor, tak v bytech, kde žijí mystici, kteří tvrdí, že na žádost klienta dokážou během obřadu zvaného „kut“ rozmlouvat s duchy mrtvých předků.

Podle Ústavu pro výzkum a zachování korejského obřadu Kut žije v zemi kolem třiceti tisíc šamanů. Někteří Jihokorejci věří, že šamanovy rady jim zajistí život plný bohatství, zdraví a lásky. To poslední se týká především žen, jako je Kim. Kim je kolem pětatřiceti, pracuje jako managerka u společnosti dovážející maso a ráda by založila rodinu.

Kim je optimistka, často se směje a vždy si představovala, že jednou bude mít muže a děti. Teď ji ale trápí, že se její sen nenaplňuje, což ještě umocňují všetečné otázky rodičů, proč je stále sama. Před rokem, po desítkách neúspěšných schůzek naslepo, začaly Kim její špatné vyhlídky na sňatek sžírat. Byla unavená z práce a neustále ji trápily zažívací potíže. Tehdy se rozhodla jít k šamanovi.

Osmý kontinent světa? Zélandie si zaslouží uznání, tvrdí vědci

Číst článek

„Šamanka mi řekla, že důvodem všech mých problémů je to, že nemám partnera,“ vzpomíná Kim. Také jí prý vysvětlila, že podle horoskopu založeného na datu a místě narození to Kim nebude mít v lásce jednoduché. Kim chodila k šamanům a věštcům už během vysokoškolských studií. V Jižní Koreji to není nic výjimečného. Podle výzkumu firmy Trend Monitor z roku 2012 navštíví věštce alespoň jednou ročně 70 procent z tisíce respondentů, píše server stanice Al-Džazíra.

Pořídit si talisman v podobě posvěcených liščích genitálií byla pro Kim novinka. Rozhodla se ale, že této nepříliš známé metodě dá šanci. Šamanka jí doporučila, aby talisman nosila stále při sobě po dobu jednoho roku a aby jej nikdy nevyndávala z pytlíčku, protože kdyby to udělala, talisman by prý ztratil kouzelnou moc. Kim tehdy procházela náročným obdobím a síle talismanu věřila. Jak říká, byla v té době moc zranitelná.

Víc než jen mystika

V Jižní Koreji mají šamani mnohem větší zodpovědnost a nejsou pouhými médii. David Mason, autor knihy o korejském šamanismu s názvem Spirit of Mountains, Duch hor, řekl serveru Al-Džazíra, že tamní šamani částečně nahrazují psychoanalytiky. Musí řešit nejrůznější úkoly, od uklidňování rodinných sporů, přes léčení nemocí, až po finanční problémy nebo zvládaní zkoušek ve škole.

Podle Masona mnoho Korejců, a dokonce i věřících, vnímá šamany jako pomocníky s „praktickými otázkami života“. Podle buddhistů není šamanismus v rozporu s vírou, protože se zabývá světskými záležitostmi a každodenností. Šamany dokonce navštěvují i protestanti, kterým to jinak zakazují kněží.

Korejská šamanka | Foto: flickr.com CC BY-NC-ND 2.0 Thrina Tham

Dalším úkolem korejských šamanů a věštců je udílet rady ve věcech lásky. Není nijak neobvyklé vidět mladé, dobře oblečené ženy, jak čekají ve frontě před stanem postaveným na ulici v obchodních čtvrtích Soulu, aby si vyslechly svůj horoskop. Chtějí například vědět, jestli potkají toho pravého partnera nebo zda mladé páry čekají problémy s otěhotněním.

Podle Grace Chungové, docentky rodinných studií na Soulské národní univerzitě, je konzultace u šamana nebo věštce jednou z cest, jak si Jihokorejci a Jihokorejky hledají partnery. Jak Chungová poznamenává, jakmile svobodná žena přesáhne třicítku, rodiče a příbuzní na ni začnou vyvíjet tlak, aby založila rodinu. Ve společnosti totiž vládne přesvědčení, že svobodná a bezdětná žena je nešťastná.

„V očích ostatních takové ženy selhaly, protože nesplnily jeden ze základních požadavků úspěšného života dospělých,“ říká Chungová. Docentku proto nepřekvapuje, že si některé ženy chodí k šamanům pro liščí vagíny, protože doufají, že jim to pomůže najít lásku, píše server Al-Džazíra.

Liščí síla

Lišky mají v korejském folklóru špatnou pověst. V mytických vyprávěních o bytostech měnících podobu nazývaných kumiho se devítiocasé lišky proměňují v krásné ženy, které jedí srdce nebo játra svých mužských obětí. „Lišky mají tu moc přitahovat nebo klamat lidi,“ říká šaman, který vystupuje pod jménem Tae Eul. „Jsou to chytrá zvířata, která se dovedou přizpůsobit mnoha situacím.“

Šaman Tae Eul se domnívá, že tradice dávat nezadaným ženám vysušené liščí vagíny je stará několik staletí.

Špeh v dětském pokoji. Zničte panenku Caylu, vyzývá německý úřad rodiče

Číst článek

Genitálie prý pocházejí ze sibiřských lišek a korejští šamani je získávají od čínských prostředníků. Na vysvětlenou dodává, že Sibiř je čisté místo a navíc na severu je více energie.

Úředník korejské celní správy Park Il-bo ale říká, že jihokorejské úřady nemají žádné záznamy o dovozu lišek. Navíc obchod s těly ohrožených druhů zvířat je nelegální. Šamani ale nejsou jediní šiřitelé těchto talismanů.

Několik online prodejců nabízí zboží, které popisují jako „tajnou zbraň“ pro ženy hledající bohaté manžele. Jedna z těchto webových stránek rozšířila seznam možných příjemců, kteří by mohli mít užitek z tohoto zboží, o realitní makléře, začínající podnikatele a „dámy, které pracují v noci“. Některé obchody poblíž buddhistického chrámu Jogyesa v centru Soulu, nabízejí vedle papírových lampionů a mnišských rouch také liščí talismany, a to za pouhých 30 dolarů za kus.

Šaman Tae Eul pochybovačně kroutí hlavou nad tím, že by se liščí vagíny daly pořídit tak lacino. Sám si za každý amulet účtuje dva tisíce dolarů. Ale zato je nabízí s přidanou hodnotou. Podle něj se musí talismany posvětit během obřadu kut, jedině tak získají svoji kouzelnou moc, píše server televize Al-Džazíra.

Samseonggung, svatyně tradičního korejského náboženství | Foto: Steve46814 at en.wikipedia CC BY-SA 3.0

Pod tlakem rodičů

Šaman Tae Eul má svou svatyni v bytě v jedné bohaté soulské čtvrti. Tato svatyně je obklopená portréty mnoha bohů, kteří mu prý propůjčují sílu. Na oltáři hoří svíčky a vedle nich stojí krabička cigaret a několik lahví tvrdého alkoholu, prý jako dar bohům. Podle šamanových odhadů tvoří deset procent jeho klientely nezadané ženy, které chtějí lásku.

„Čím víc rodiče nutí své děti, aby měly svatbu, tím víc jsou jejich potomci stresovaní,“ vysvětluje šaman. „Ženy se většinou chtějí provdat za toho, koho milují, ale jejich rodiče na to mají jiný názor.“ Nosit u sebe liščí vagínu má určitý psychologický efekt, připouští šaman, aniž by zpochybňoval magickou cílu talismanu. Amulet totiž přináší majitelům určitou útěchu. Existují i případy, kdy žena zkrátka nemá štěstí a vinu na tom nemají její žijící příbuzní, dodává. „Někdy jí v setkání s mužem brání zemřelí předci, které je potřeba utěšit,“ vysvětluje Tae Eul.

Kim zbývá ještě měsíc, než z jejího liščího talismanu vyprchá kouzelná moc. Je stále sama, ale už se tím alespoň netrápí. „Nevím, jestli je to náhoda, ale cítím se lépe,“ říká Kim. „Myslím, že mi liška dodala sebevědomí. Chodím častěji mezi lidi a našla jsem si pár přátel.“ Nedávno ji prý také podpořili rodiče a řekli jí, ať dělá cokoliv, jen když bude šťastná. A nemusí se kvůli tomu vdávat. Kim neví, co udělá s liščím talismanem, až ztratí magickou moc. Možná ho vyhodí, nebo si ho nechá jako suvenýr, uzavírá server katarské televize Al-Džazíra.

Text vznikl pro pořad Svět ve 20 minutách Českého rozhlasu Plus.

Petra Kultová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme