Krátkozrakost, bakterie i vibrační syndrom. Vědci popisují dopady používání mobilního telefonu

Evoluční řadu by podle několika vědeckých studií mohl doplnit nový typ člověka. Znovu by byl shrbený, tentokrát ale k mobilnímu telefonu. Tyto přístroje ovlivňují životy lidí víc, než bychom si dokázali představit, a to pozitivně i negativně. Mohou způsobit například krátkozrakost nebo problémy s krční páteří. Usínání s chytrým telefonem pak člověka činí náchylnějšího k depresím nebo některým druhům rakoviny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto)

Mobilní telefon, mobil (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Do mobilních telefonů hledí někteří lidé dnem i nocí. Pokud vynecháme spíše úsměvné situace, kdy se s někým srazíme nebo narazíme do sloupu, tak skloněná hlava může ovlivnit držení celého těla. Upozorňuje na to článek britského Guardianu.

Používáním mobilního telefonu za chůze se totiž podle vědců mění způsob, jakým se pohybujeme. Výzkumníci z Delawarské univerzity požádali dobrovolníky, aby při chůzi vytáčeli čísla na svých mobilních telefonech.

Výsledkem bylo změněné držení těla, které podvědomě zaujalo topornější a schoulenější polohu, aby snížilo riziko pádu. Dlouhodobým skloněním hlavy o 15 stupňů dolů navíc přetěžujeme krk. Mohou se objevit problémy s krční páteří.

Kromě krku trpí také prsty, zápěstí a předloktí. Jeden průzkum zjistil, že 26 milionů Britů má bolesti palce kvůli používání mobilních zařízení.

Někteří oční lékaři, které cituje britská BBC, pak varují před tím, že dlouhodobé koukání do digitálního displeje poškozuje zadní části oka a způsobuje krátkozrakost. Při sledování displeje také nedostatečně mrkáme, což způsobuje vysušené oči.

Telefon před spaním 'budí mozek': Člověk je pak náchylnější k depresím i rakovině

Číst článek

Mobilní telefony také vyvolávají takzvaný vibrační syndrom - tedy pocit, že vám v kapse vibruje telefon, i když se to neděje. Takovým pocitem trpí podle studie vědců z univerzity v Indianě až sedm z deseti lidí, mezi mladými je to dokonce 89 procent. Problém je v přílišné fixaci na dané zařízení.

V telefonech se ale mohou usídlit i některé bakterie. Na každém šestém zařízení je podle studie Londýnské školy hygieny a tropické medicíny bakterie E.coli, což znamená, že telefony byly v kontaktu s fekáliemi.

Mnozí z nás si totiž telefon berou na toaletu nebo si poté neumyjí ruce. Stejný přístroj pak máme na stole při jídle a nezřídka ho i kontrolujeme.

Hraní si s mobilem před spaním může rozhodit naše biologické hodiny. Modré světlo z obrazovek totiž mate mozek, který v domnění, že je den, nechce nechat tělo odpočívat. Usínání s chytrým telefonem tak může vyústit až ve zdravotní potíže. Člověka mimo jiné činí náchylnějšího k depresím nebo některým druhům rakoviny.

Anna Jadrná, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme