Křížovky jdou s dobou, stále častěji do nich pronikají moderní slova a pojmy

Autoři křížovek se přizpůsobují moderní době. Luštitelé už nevyplňují jen tradiční slova a zkratky. Třeba označení českých letadel - tedy OK - nebo hrdinu na tři písmena - rek. V moderních křížovkách se už tvůrci ptají například na textový editor word. Nebo na hovorové slovo pro pojem moderní, či nemoderní - in, out.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Křížovka, ilustrační foto

Křížovka, ilustrační foto | Foto: Milan Kopecký | Zdroj: Český rozhlas

„Odchod Velké Británie z Evropské unie na 6 - Brexit. Internetová doména na tři - to bude 3x w,“ luští klasickou švédskou křížovku slečna Jitka.

Jak se vám líbí, že do ní máte doplňovat i moderní slova a pojmy?

Myslím, že to je ozvláštnění. Člověk se dozví nové věci - z oblasti počítačů, politiky, co se děje….Jsou tam aktuální mediální hvězdy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tvůrci křížovek se při jejich tvorbě přizpůsobují trendům doby, zjistila reportérka Veronika Hlaváčová

Jaké nové pojmy už jste se naučila?

Třeba textový editor word nebo hovorové výrazy - když je člověk trendy, tak je cool.

Křížovky sestavuje se svým týmem třeba Karel Mader z Prahy. Měsíčně jich vytvoří pro noviny, magazíny a časopisy asi tisíc. Dá se říct, že jdou křížovky s dobou?

Snažíme se, abychom měli nejnovější slovníky s nejnovějšími pojmy. Ve slovníku máme 400 tisíc slov. V jedné křížovce je okolo 200 - 300 slov.

Kdy jste do křížovek začali zadávat i ty méně tradiční pojmy?

Už od začátku, čtenáři si stěžovali, když tam bylo příliš mnoho starých výrazů.

Jak vás moderní pojmy napadají? Kde se inspirujete?

Inspirujeme se v novinách, televizi. Prostě to, co slyšíme nového, tak zadáváme do slovníků, abychom je měli podle nejnovějších trendů.

Křížovky jde vytvářet po staru a pak pomocí počítačových systémů. Jak je děláte pro luštitele vy?

My je děláme kombinovaným způsobem. Základem jsou dobré slovníky a počítače používáme, ale určitě to není tak, že by se dobrá křížovka dala udělat pouze na počítači.

Počítačové systémy úplně odmítá pardubický autor křížovek Jiří Zvolánek. Jeden kus tvoří klidně i několik dnů. „Tři hodiny nebo tři dny. Je to jak kdy. Někdy vám to sedne, že vám ta slova lezou z hlavy a krásně se to trefuje. Někdy se dostanete do kouta, že tam je Ř a vedle tvrdé Y…a přestane to jít. Vyměníte jedno slovo… Někdy to ale přestane jít a křížovka jde do koše," říká Zvolánek.

První opravdová křížovka se objevila v amerických novinách v roce 1913.

Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme