Lékaři transplantovali kostní dřeň od jen napůl shodného dárce, výsledky jsou nadějné

Pacienti s leukemií by už nemuseli pro transplantaci kostní dřeně potřebovat naprosto shodného dárce. V pražském Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) úspěšně vyzkoušeli metodu, která umožní transplantovat krvetvorné buňky i od dárce shodného jen napůl.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Biopsie kostní dřeně

Biopsie kostní dřeně | Foto: Chad J. McNeeley, U.S. Navy, public domain, Navy News Service

Poprvé metodu použili u 27leté ženy, pro kterou nebyl v registrech vhodný dárce. Loni v červnu dostala dřeň od své matky, od které má polovinu genů.

Lékaři s informacemi čekali až doby, kdy si budou jisti, že léčba proběhla úspěšně. Nový postup by mohl pomoci zhruba 20 procentům pacientů ústavu.

„Výhodou je, že to je rychlé. Když je někdo nemocný, tak se hned můžeme zeptat rodičů nebo dětí, jestli mu budou darovat. Je to levné, protože se nemusí platit nákladný převoz štěpu přes registr ze zahraničí. A ukazuje se, že to má i dobré výsledky,“ říká mluvčí ústavu Michaela Mužíková.

Přehrát

00:00 / 00:00

O metodě léčby leukemie, kterou vyzkoušeli v pražském Ústavu hematologie a krevní transfúze, mluvila lékařka transplantačního týmu Veronika Válková

Pacient musí po transplantaci dostávat cytostatika, tedy látky zastavující růst nádorových buněk. Ta se dosud užívala jen před transplantací nebo u jiných onemocnění.

„Když se pacientům po transplantaci podá dávka cytostatik mezi 3. a 5. dnem, tak nenastane ta obávaná reakce, kdy tělo začalo štěp odmítat,“ vysvětluje Mužíková.

Podle lékařky transplantačního týmu Veroniky Válkové, která se o první pacientku stará, není myšlenka úplně nová. „Problém je, jak provést takovou transplantaci úspěšně, aby nedošlo k nějakému zásadnímu imunologickému konfliktu,“ objsaňuje.

„Nové je, že se přišlo na to, že podání léku, který jinak v určitý kritický okamžik po převodu kmenových buněk vede k tomu, že zablokuje nežádoucí imunitu, která škodí a vede k těžkým poškozením pacienta, naopak umožní fungující imunitu, kterou dosáhneme protinádorového efektu a odpověď stran infekcí,“ vysvětluje Válková.

Vedoucí transplantačního programu Antonín Vítek tvrdí, že u pacientů, kteří netrpí pokročilou leukemií, se udává šance na přežití až kolem 70 procent. To je srovnatelné s transplantacemi od shodných dárců. „Vypadá to, že efekt by mohl být nadějný,“ dodává Vítek.

Darování kostní dřeně | Foto: Český rozhlas

Petra Hosenseidlová, Helena Šulcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme