Lékaři umí operovat i nenarozené. V pražském centru tak zachránili už 102 dětí

V Centru fetální medicíny v pražském Podolí umí lékaři operovat děti ještě před narozením. Zachránili jich tak už 102. Specializované pracoviště je jediné svého druhu v Česku i na Slovensku. Díky práci tamních lékařů stoupá naděje na přežití těch dětí, které ještě v nedávné době měly jen mizivé šance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novorozenec

Novorozenec | Foto: Free Stock Photos

Lucie Bártů má dnes dva zdravé skoro tříleté syny. V těhotenství však musela překonat vážné komplikace – u dětí se totiž objevil transfuzní syndrom. Jednovaječná dvojčata byla propojená placentou a vlastně si předávala krev mezi sebou.

„Jeden měl moc vody a druhý té vody moc neměl, ale hlavně nerostl a přeposílal živiny svému bráškovi. A tomu by zase selhalo srdíčko, protože musel pumpovat krevní oběh,“ vysvětluje Lucie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek o operacích u ještě nenarozených dětí natočila redaktorka Iveta Vávrová

Ve 26. týdnu těhotenství proto podstoupila riskantní laserovou operaci, při které lékaři přerušili cévní spojky v placentě, aby si děti přestaly krev předávat. „To pro mě to byla jediná možnost, jak je zachránit,“ říká Lucie.

Přiznává, že se bála. Byla totiž jednou z prvních, kdo se zákroku podrobil. „Ještě nás tady nebylo tolik, které tím prošly, ale věděla jsem, že bez toho nebudu mít žádné,“ doplňuje.

Její manžel Ondřej dodává, že to na začátku bylo především rozumové rozhodnutí. „Bez zákroku by to nešlo. Pravděpodobnost, že by to přežili spontánně, byla asi kolem jednoho procenta,“ říká Ondřej Bártů.

Že by bylo na synech Matýskovi a Kryštofovi nějak znát, kdo byl před narozením utlačovaný a kdo měl přebytek, si nemyslí. „Kryštof je o centimetr vyšší a o kilo těžší, ale to byl ten utlačovaný, takže myslím, že ne,“ podotýká otec dvojčat.

Výsledky jako ve Francii či v Belgii

U transfuzního syndromu dvojčata v minulosti prakticky neměla šanci přežít, dnes už jsou lékaři při záchraně dětí úspěšnější.

„Pokud si vezmeme nejčastější diagnózu transfuzního syndromu, přežití jednoho dítěte je přes 80 procent, přežití obou dvou dětí přes 50 procent, což jsou výsledky, které jsou naprosto srovnatelné s Francií, Belgií, se Španělskem, Británií a tak dál,“ vysvětluje vedoucí lékař Centra fetální medicíny Lubomír Hašlík.

Podle odhadů lékařů je v Česku ročně zhruba sto žen, kterým lékaři dokáží dítě zachránit díky operaci v průběhu těhotenství. „Nejedná se jenom o jednovaječná dvojčata, i když těch je nejvíc, ale vzácnější komplikace jsou třeba i u jednočetných těhotenství,“ líčí Hašlík.

Jedná se podle něj třeba o vrozené vývojové vady močového traktu, brániční kýly nebo nezhoubné nádory na plicích. „I když v tu chvíli dítěti nijak neubližují, tak po porodu způsobí to, že plíce nejsou vyvinuty a dítě umírá,“ říká Hašlík.

„Smyslem léčby je jednak snížit počet plodů, které odumřou v děloze, a zlepšit vyhlídky těch, co přežijí, aby byly zdravé,“ dodává vedoucí oddělení rizikového těhotenství v podolské porodnici Jiří Vojtěch.

Lékaři v Centru fetální medicíny ošetřují hlavně pacientky z Česka, ale také Slovenska, kde se zatím takové zákroky neprovádějí.

ČRo, Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme