Lékaři v Motole provedli unikátní operaci srdeční přepážky. Jako první na světě

Čeští lékaři si připsali unikátní prvenství. Podařila se jim raritní operace srdeční přepážky. Ke specifickému zákroku je v podstatě donutila sama 75letá pacientka Eva. Nechtěla jít na klasickou operaci, při které se chirurgicky otevírá hrudník.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Okludér je v podstatě zátka, která umí zaplnit porušenou srdeční přepážku

Okludér je v podstatě zátka, která umí zaplnit porušenou srdeční přepážku | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Nejsem dušná, neotékají mi nohy, můžu se najíst. Před operací jsem se najíst nemohla, to zvětšené srdíčko tlačilo na žaludek. Znemožňovalo mi ho plnit,“ popisuje paní Eva.

Z toho, že má být první pacientkou, která podobný typ operace podstoupila, obavy neměla. „Pokud to pro někoho bude medicínským přínosem, tak jsem z toho měla radost,“ dodala.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lékařům z Motola se podařila unikátní srdeční operace, o kterou se nikdo na světě ještě nepokusil. Podrobnosti zjišťovala Veronika Hlaváčová

Vedle Evy Charvátové z Prahy má z povedeného zákroku radost také Josef Veselka z Fakultní nemocnice Motol, který operaci vedl. Stehenní cévou pacientce zavedl k srdci hned tři takzvané okludéry, tedy v podstatě zátky, které umí zaplnit porušenou srdeční přepážku.

„Dva defekty jsme standardně uzavřeli, ten třetí byl v neobvyklé lokalizaci, o které jsme věděli, že v ní tento výkon ještě nikdy nikdo neudělal. Tak jsme ho s velkou opatrností a jistou mírou nejistoty provedli s dobrým výsledkem,“ vysvětlil lékař.

Pacientka Eva Charvátová | Foto: Veronika Hlaváčová

Operace trvala asi tři hodiny a pacientka byla při vědomí. Byl u ní také Petr Hájek, který při zákroku asistoval.

„Je třeba sledovat vitální funkce pacienta, současně je nutné sledovat nejenom obraz na monitoru rentgenového přístroje, ale také ultrazvukového přístroje. Je to týmová práce. My bychom do toho znovu šli, ale museli bychom být opět přesvědčeni, že to riziko výkonu je akceptovatelné,“ řekl Petr Hájek.

Raritní zákrok vrozené srdeční vady lékaři operovali předloni v létě. I kvůli pozorování pacientky ho zveřejnili až dnes.

ČRo, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme