Mák je ve střední Evropě součástí tradiční kuchyně, na západě se ho spíš bojí

8. srpna  2012 v 17:40  
Makovec (ilustrační foto) - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Makovec (ilustrační foto)Foto: Fotobanka Stock.xchng

Čeští pěstitelé máku na světovém trhu stále dominují, teď ale varují, že je ohrožují levnější konkurenti ze zahraničí. Mák je ve střední a východní Evropě velmi populární součástí kuchyně, na západ od českých hranic přitom vyvolává spíše zděšení. Někde je totiž kvůli obsahu narkotika zakázaný.

Tradiční koláče, záviny a další makové výrobky jsou rozšířené po celé střední a východní Evropě. Bobalky s mákem nesmí chybět například u slovenské štědrovečerní večeře. Součástí tradiční kuchyně je mák i v Turecku, Indii nebo Íránu. 

Naopak v Singapuru nebo v Saúdské Arábii je mák zakázaný. Lidé mohou mít po požití máku falešně pozitivní test na narkotika, přestože v něm látek není dost, aby měly nějaký výraznější efekt. Ve Spojených arabských emirátech dokonce jednou uvěznili turistu, který měl maková zrníčka na oblečení. 

AudioStáhnout
 

Redaktor Ondřej Bouda, jak je mák vnímán ve světě

A cejch drogy si mák nese téměř v celém západním světě. 

S výjimkou Rakouska či Bavorska se používá nanejvýš na posyp pečiva, případně se do celého pokrmu přidá jediná lžička máku. Lidé navíc často ani nevědí, že taková pochutina existuje, nebo se máku dokonce bojí. 

„Ještě když jsem byl na střední škole, tak jsme během volejbalového turnaje ubytovávali dva Řeky. Máma jim chtěla ukázat něco z české kuchyně, a tak upekla makový koláč. Ti kluci vůbec nechápali, co to je. Po delším vysvětlování jsme se dobrali názvu ,opiová pizza‘. Ale odmítli to nakonec jíst, i když nás viděli, jak si na tom pochutnáváme,“ vzpomíná redaktor Ondřej Bouda. 

Čtěte také: Plochy českého máku klesly na čtvrtinu. Na vině může být technický mák

V roce 2008 vypěstovali čeští zemědělci víc máku než zbytek světa dohromady, jenže to byl skutečně výjimečný rok. Úroda závisí na počasí i dalších faktorech.  

Ze statistik OSN nicméně vyplývá, že dlouhodobě Češi pěstují zhruba třetinu světového máku, druhou třetinu Turecko a poslední třetinu ostatní země. Průměrně se jedná asi o 25 tisíc tun máku. 

Autor:  Ondřej Bouda  (obo), Kristina Winklerová
Pořad: Odpolední Radiožurnál s Hankou Shánělovou  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: pondělí–pátek 15:00  |  Délka pořadu: 3 hodiny  
 

Nové články v rubrice

Tipy

« »
Zpravodajka Českého rozhlasu Kateřina Procházková - Foto: Michal Jindra, Kateřina Procházková

Reportáže z Jihovýchodní Asie

ve vysílání i na webu

 
Ukrajina - krize - Foto: Michal Jindra

Bouřlivé dění

sledujeme každý den

 
Promo - Občanský zákoník - Foto: Michal Jindra

Udělejte si přehled

v novém kodexu

 
Mobilní aplikace Zprávy ČRo - Foto: Michal Jindra

Číst nás můžete

i když nejste u počítače

 
Zpravodajové z Ústeckého kraje - Foto: Tomáš Šácha

Zpravodajský tým

přináší informace do vysílání i na web

 
Roman Verner - reportér ze Zlínského kraje - Foto: Michal Jindra

Zlín a Vsetínsko mapuje

do vysílání i na web

 
Jana Zemková - reportérka z Olomouckého kraje - Foto: Michal Jindra

Přerov a okolí dobře zná

reportáže ve vysílání i na webu

 
David Rath - Obvinění z korupce - Foto: Marie Štruncová

Kauza Rath

Co vše se událo kolem obvinění z korupce

 
Hana Mikulincová - reportérka z Kraje Vysočina - Foto: Michal Jindra

Do vysílání i na web

přináší zprávy z Vysočiny

 

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2014 Český rozhlas