Mladí svýma očima. Jejich život zmapuje projekt ČRo a ČT Generation What

Tvůj život, tvoje odpovědi. To je podtitul nového projektu Generation What, na kterém Český rozhlas spolupracuje s Českou televizí. Cílem experimentu je vytvořit portrét mladých lidí ve věku 18 až 34 let. Pomůžou s tím sami příslušníci této generace - tím, že vyplní webový dotazník. Český rozhlas v následujících měsících nabídne řadu programů, které budou Generaci What popisovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mobil

mobil | Foto: Fotobanka Pixabay

Sto čtyřicet osm otázek online dotazníku Generation What se zaměřuje na témata od dopadů hospodářské krize, přes životní priority až po lásku a vztahy.

Projekt vznikl před třemi lety ve Francii. Tentokrát se do něj zapojilo 10 zemí - kromě Česka třeba Rakousko, Španělsko, Belgie nebo Wales. Respondenti mají šanci skrze otázky poznat sama sebe.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obraz své generace pomůžou vytvořit sami mladí lidé, říká reportér Vojtěch Koval

„Každý mladý se někdy sám sebe ptá: jsem normální? A tohle je jedinečná příležitost, aby se mohli porovnat s ostatními. A kromě toho tam nic nehodnotí žádný expert, nikdo - jen oni," říká francouzský producent Alexandr Brachet.

Takové srovnání může být někdy i překvapivé, přiznává jedna z ambasadorek projektu, Tereza Salte alias bloggerka TerezaInOslo:

Co mají společného mladí lidé napříč Evropou? Odpověď hledá unikátní projekt

Číst článek

„Asi nejvíc mě překvapila otázka: buď vytřeš podlahu s ostatními, nebo ji oni vytřou s tebou. Myslela jsem, že většina respondentů dá: souhlasím. Protože mi tak přijde, že česká společnost to tak vnímá. Jsem příjemně překvapená, že ne.“

Data českých uživatelů bude zpracovávat Sociologický ústav Akademie věd. První souhrnné výsledky budou známy na podzim. Průběžná data je ale možné sledovat na webu projektu.

„Vnější pohled z výsledků, může být zajímavý. A možná přijdeme na to, že je to všechno strašné,“ říká další ambasador, moderátor Rádia Wave Jonáš Zbořil.

„Samota je strašná. Takže pro mě je to společnost,“ odpověděl kajakář Vavřinec Hradilek na otázku, bez čeho by nemohl být šťastný.

Dotazník Generation What, jeho průběžné výsledky i další informace o projektu najdete na webových stránkách generation-what.cz nebo generace.rozhlas.cz.

Generation What | Foto: Upian

mkp, Vojtěch Koval Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme